Societat 24/12/2019

Terraferida demana investigar dues construccions il·legals dins una zona protegida de Banyalbufar

Segons l'entitat, autoritzacions per a usos apícoles o venda de productes agraris s'estarien usant per fer habitatges dins espais protegits

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de Banyalbufar. / ISAAC BUJ

PalmaTerraferida ha fet arribar a l'Agència de Defensa del Territori dos casos d'urbanisme presumptament fraudulent dins espais protegits de Banyalbufar. Es tracta de dues edificacions, amb tota l'aparença d'habitatges, que s'estan construint en l'actualitat dins Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic a la zona de Son Creus.

L'entitat assenyala que aquestes dues construccions s'ubiquen dins el Paratge Natural de la serra de Tramuntana, dins petites parcel·les de 6.000 i 9.000 m2, i que no tenen la condició d'edificables. Terraferida destaca que els promotors haurien obtingut llicència de l'Ajuntament de Banyalbufar per fer edificacions de nova planta i reconstruccions per a usos exclusivament agraris.

Així, l'entitat explica que per aconseguir aquestes llicències s'haurien acollit a l'exoneració del compliment dels paràmetres urbanístics de la llei Company, la Llei agrària aprovada el 2014 pel govern Bauzá. Aquestes autoritzacions de la Conselleria d'Agricultura anirien condicionades a usos apícoles i a un punt de venda de productes agraris. Però l'aparença de les construccions és d'habitatges, en cap cas d'edificacions agràries, apunta Terraferida.

A més, recalquen que la ubicació de les construccions dins una zona boscosa de difícil accés i a llocs on les activitats apícoles i de venda de productes agraris difícilment serien viables fan pensar que es tractaria d'un frau de llei.

"Hem fet arribar a l'Agència de Defensa del Territori dues denúncies per tal que s'investiguin aquestes construccions", subratlla l'entitat. Terraferida creu que també es podrien haver vulnerat els articles 89 i 90 de la normativa del Paratge Natural de la serra de Tramuntana, perquè serien construccions de nova planta que no haurien d'haver estat autoritzades i també la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), pel fet que les obres es feien dins Paratge Natural.

stats