Societat 11/12/2021

Terraferida denuncia que el Govern fa servir la mar com un negoci

Critiquen que el nou Pla general de ports és completament incompatible amb la conservació del litoral i l'emergència climàtica

ARA Balears
1 min
El port de Cala Gamba.

PalmaTerraferida ha demanat al Govern de les Illes Balears que freni el "creixement portuari" que provocarà el nou Pla general de ports. A través d'un comunicat, els ecologistes han assegurat que el pla preveu incrementar els amarraments de 24.000 a 27.100 i han denunciat que aquest projecte és completament incompatible amb la conservació del litoral i l'emergència climàtica.

Segons han detallat en el comunicat, el mes de juny de 2021 el Govern de les Illes Balears aprovà inicialment el Pla general de ports de les Illes Balears. Els ecologistes han remarcat que el pla desplega una llei (la 10/2005) de ports de les Illes Balears aprovada en temps de l'expresident Jaume Matas i en manté la perspectiva desenvolupista, tot i la renúncia a construir certes infraestructures. A més, han destacat que el mes de setembre, Terraferida i altres entitats hi van presentar al·legacions, que, actualment, encara no han estat resoltes.

Terraferida ha criticat que el Govern de les Illes Balears vegi la mar "com un negoci i un espai que s'ha de mercantilitzar al màxim tot sense tenir en compte les conseqüències socials i mediambientals que això suposa". A més, han denunciat que aquest nou pla contradiu el relat comunicatiu de Ports, que mira d'oferir una imatge verda.

Així, l'entitat ecologista ha reclamat al Govern de les Illes Balears que aposti per no créixer gens, zero amarraments i que elimini els il·legals (més de 1.000). "Hem de renunciar a aquesta visió mercantilista de la mar, les institucions públiques han de defensar els ecosistemes marins i els usos humans tradicionals en comptes d'apostar per la gran nàutica i privilegiar l'ús del litoral per part dels més rics", han sentenciat en el comunicat.

stats