Justícia
Societat 04/02/2023

La tensió PSOE-Podem per la llei del 'només sí és sí' continua: ara negocien l'última proposta de Justícia

Montero manté el seu rebuig a introduir la violència i la intimidació a la norma, tal com defensen els socialistes

2 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, al Congrés dels Diputats.

MadridL'intercanvi de documents continua entre els dos socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, però de moment sense que es tradueixi en un acord per reformar la llei del només sí és sí. L'última proposta l'ha posat sobre la taula el ministeri de Justícia aquest divendres al migdia i, tot i que no n'ha transcendit el contingut, segons fonts consultades, va en la línia del que ha estat defensant el PSOE aquesta setmana: introduir-hi un altre cop els conceptes de violència i intimidació per apujar les penes als agressors sexuals. Una fórmula que per als socialistes serviria per frenar les revisions de condemnes a la baixa (que han comportat fins i tot excarceracions de violadors), però que Unides Podem considera que suposa tornar enrere i trencar el canvi de model basat en el consentiment.

Hi ha insistit aquest dissabte la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un acte de Podem a Múrcia, on ha reiterat que està disposada a reformar la llei per tenir una "resposta unitària" del govern de coalició a "l'ofensiva" de la dreta contra la normativa i, "si és necessari, apujar algunes penes". La proposta d'Unides Podem era augmentar les penes mínimes, però no té l'aval del PSOE. De fet, Montero ha tornat a avisar aquest matí que hi continua havent una "discrepància forta" amb els socialistes sobre com reformar la llei.

"Mai he estat més disposada a arribar a un acord, perquè sé que la llei està ben feta, entre altres coses perquè la vam fer colze a colze amb el ministeri competent de les reformes penals, el de Justícia de Juan Carlos Campo, amb un equip excel·lent, i sé que és una ofensiva de sectors reaccionaris, com la del 2004", ha afirmat, en referència a la llei contra la violència masclista aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Ha recordat, en aquest sentit, que els jutges van intentar parar 187 vegades procediments judicials perquè consideraven que la norma era inconstitucional. Montero ha insistit que hi ha una majoria de jutges que han aplicat bé la llei del només sí és sí i no han rebaixat les penes i que, per tant, el problema és d'interpretació de la normativa.

Les negociacions continuaran encara tot el cap de setmana i des del PSOE asseguren no fixar-se un termini. Els socialistes van amenaçar dilluns amb presentar la seva proposta en solitari si les converses amb el seu soci de govern acabaven sense acord. Des del ministeri de Justícia insisteixen que l'article de la llei on s'explicita el consentiment no es toca. L'únic que fan és "ajustos" per adequar les penes a la gravetat de les conductes. Per al ministeri d'Igualtat, però, introduir la violència o la intimidació com a agreujants suposa tornar al "calvari probatori" dels procediments judicials en què les dones han de demostrar si hi va haver violència o no.

stats