Societat 26/05/2018

La temporada d'huracans serà tant o més activa del normal, segons la NOAA

Es calcula que hi podria haver entre 5 i 9 huracans, mentre que la mitjana són 6 per temporada

Oriol Rodríguez
2 min
Predicció de la temporada d'huracans a l'Atlàntic

BarcelonaEl Centre de Predicció Climàtica de la NOAA ha fet pública la predicció sobre la temporada d'huracans a l'Atlàntic. Amb un 75% de probabilitats es preveu que sigui tant o més activa del normal.

Al llarg de la temporada, que comença oficialment l'1 de juny i s'allarga fins al 30 de novembre, s'espera que hi hagi entre 10 i 16 ciclons tropicals, dels quals entre 5 i 9 s'espera que acabin sent huracans i, d'aquests, entre 1 i 4 seran grans huracans (de categoria 3 o superior, segons l'escala Saffir-Simpson)–. De mitjana, hi sol haver 12 ciclons tropicals, dels quals 6 acaben sent huracans i, d'aquests, 3 esdeven grans huracans.

La llista de noms

Cada cicló tropical es bateja amb un nom. En el cas dels huracans és la NOAA la que s'encarrega de proposar la llista. La d'enguany consta de 21 noms, cadascun dels quals comença amb una de les lletres de l'abecedari i, a més, s'intercalen els noms masculins i femenins. Així, aquest 2018 sentirem a parlar d''Alberto', 'Beryl', 'Debby' i 'Ernesto'.

Llista de noms proposats per la NOAA

¿I què passa si la temporada d'huracans és prou activa com perquè s'acabi la llista de noms? Aleshores, els ciclons tropicals següents, fins que s'acaba la temporada, es bategen amb el nom de les lletres de l'alfabet grec, començant per 'Alpha'. Però aquest fet és excepcional. L'última vegada que va passar va ser l'any 2005, i aquella temporada hi va haver un total de 31 ciclons tropicals. Això va fer necessari arribar fins a la sisena lletra de l'alfabet grec: la zeta.

'Alberto', la primera tempesta tropical de l'any

Ahir, quan encara quedava una setmana per encetar la temporada d'huracans, es va formar la primera depressió tropical de l'any a l'Atlàntic, i, a hores d'ara, ha agafat força i ja és una tempesta tropical. Es tracta d''Alberto'. En aquests moments està situada entre la península de Yucatán i l'illa de Cuba. Es preveu que al llarg dels pròxims dies vagi avançant cap al nord fins que, de cara a dimarts, arribi als estats de Mississipí, Alabama i Florida.

Predicció de la NOAA de la trajectòria de la tempesta tropical Alberto

Segons les últimes dades de la NOAA, la velocitat mitjana del vent que duu associada la tempesta tropical és pròxima als 65 km/h. S'espera que al llarg del seu recorregut deixi ventades fortes i precipitacions molt intenses i abundants, que podrien superar els 150 mm.

stats