Meteorologia
Societat 13/12/2022

La temperatura supera els 20ºC a la serra de Tramuntana

Pollença, Banyalbufar, Sóller i Palma han registrat la més alta

ARA Balears
2 min
El paisatge de la serra de Tramuntana és una de les tries dels menorquins consultats pel diari.

PalmaLa temperatura ha superat els 20ºC a la serra de Tramuntana aquest dilluns vespre, segons ha informat al seu compte de Twitter l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Balears. L'entitat ha assenyalat que a la majoria d'estacions s'estava registrant la màxima en les darreres hores del dia a causa del vent de ponent. Pollença, Banyalbufar, Sóller i Palma han registrat la temperatura més alta, que se situava entre els 20 i els 21ºC.

El geògraf Albert Ambrós explica que la causa d'aquest fenomen ha estat el vent de llebeig amb certa intensitat i la posició de la borrasca que es troba a la Península. "Aquesta borrasca ha enviat un cel tapat tot el vespre i això provoca que la temperatura mínima es dispari perquè no hi ha irradiació, la terra no amolla la calor que ha begut durant el dia i amb el cel tapat es manté", detalla.

Pel que fa al vent, relativament càlid, provoca que es disparin els termòmetres. "En aquest cas no es pot atribuir exactament a l'efecte foehn", afirma Ambrós. En aquest sentit, assenyala que a les estacions de Banyalbufar i Sóller, entre d'altres, la humitat no ha baixat del 60% en tot el vespre i això no es podria qualificar d'efecte foehn. "Ho atribuiria més a un indici d'un petit efecte foehn, però no a l'efecte com a tal, perquè per definició no s'ha produït això, per tant, no hauria de ser-ho".

Previsió

Per altra banda, l'Aemet ha activat l'alerta groga a Mallorca i a Menorca partir de les 20 h, i a les Pitiüses a partir de les 18 h. Cal recordar que, segons ha apuntat l'Aemet, en les darreres 12 hores s'han registrat ratxes de vent que han arribat als 100 km/h, com ha estat a la serra d'Alfàbia, amb ràfegues de 101 km/h. A més, el temporal a la mar es mantindrà durant tota la jornada i les ones han arribat fins als quatre metres.

D'altra banda, es preveu que la temperatura a l'Arxipèlag sigui alta, amb una màxima d'entre 21 i 22 ºC. A les Pitiüses s'espera precipitació i la previsió és que el vent de sud-oest sigui més intens a partir de l'horabaixa.

stats