Super Bowl
Societat 02/02/2024

Taylor Swift i Travis Kelce, blanc de les teories conspiratives de l'extrema dreta

La parella entre la cantant i el jugador de la NFL té grans detractors: els trumpistes

Jonathan Weisman / NYT
3 min
Taylor Swift i Travis Kelce agafats.

El cap de setmana passat els Kansas City Chiefs i els San Francisco 49ers van certificar el seu pas a la Super Bowl. Això va decebre molts seguidors de la NFL, la lliga més gran de futbol americà, que esperaven veure un nou equip a la gran final. En els últims anys els Chiefs han dominat la lliga gràcies al quarterback Patrick Mahomes, que va camí de convertir-se en un dels millors jugadors de la història de la NFL, i la seva millor espasa: Travis Kelce. Aquest any, però, els de Kansas City tenen una nova estrella. No es vesteix de curt, però és la que centra la gran majoria de les portades: Taylor Swift. La cantant s'ha convertit en una seguidora acèrrima de l'equip després d'haver començat una relació amb Kelce. Això, però, ha provocat la ira de molts. Sobretot dels fanàtics de Trump, que ja han llançat diferents teories conspiratives sobre la parella del moment.

I ara, des que els Chiefs van aconseguir el seu bitllet per a la SuperBowl, els seguidors del moviment Make America Gret Again (MAGA) –eslògan popularitzat per Trump durant la campanya presidencial del 2016– han intensificat els seus invents: alguns acusen Swift de ser una agent secreta del Pentàgon, altres asseguren que està guanyant seguidors per després convertir-los en votants de Biden, o que la relació d'ella i Kelce és un muntatge que té com a objectiu promocionar la NFL, les vacunes covid o els demòcrates. "Em pregunto qui guanyarà la SuperBowl el mes que ve", deia dilluns passat a xarxes socials l'excandidat presidencial conspiranoic Vivek Ramaswamy, que dona suport a Donald Trump. "També em pregunto si aquesta tardor es farà públic un important posicionament polític per part d'una parella formada artificialment i amb gran suport cultural".

"Propaganda demòcrata"

D'altra banda, el presentador pro Trump Mike Crispi va assegurar diumenge que la NFL havia estat "manipulada" per difondre la "propaganda demòcrata": "Diguem-ho ja: els Kansas City Chiefs guanyen, van a la SuperBowl, Swift surt a l'espectacle de la mitja part i mostra el seu suport a Joe Biden amb Kelce al mig del camp". Alguns altres dels grans detractors de Swift són l'advocada de Trump, Alina Habba; un dels seus més grans teòrics de la conspiració, Jack Posobiec, i altres ideòlegs de MAGA, com Laura Loomer i Charlie Kirk, que dirigeix una organització juvenil pro Trump.

Però ¿d'on sorgeix aquest odi de la ultradreta per Swift? Al setembre la cantant va instar els seus seguidors a Instagram a registrar-se per votar. En aquell moment, l'organitzador Vote.org va informar que unes 35.000 persones es van registrar en el cens per l'efecte crida. Swift està embarcada en una gira mundial que l'ha convertit en multimilionària. Gavin Newsom, el governador de Califòrnia, la va definir com una persona "profundament poderosa". I després la revista Time la va nomenar persona de l'any en el seu número de desembre, cosa que va provocar una nova onada d'indignació per part dels seguidors de MAGA.

Vacunes i cervesa

La seva parella, el jugador dels Chiefs Travis Kelce, tampoc cau simpàtic a la dreta més reaccionària i conservadora. Per què? Perquè Kelce ha promocionat la vacuna de Pfizer contra el covid i perquè ha fet publicitat de la cervesa Bud Light, marca que ja estava en el punt de mira dels ultradretans per haver fet una campanya a xarxes socials amb la influencer transgènere Dylan Mulvaney.

És cert que, en el passat, Taylor Swift en algunes ocasions ha donat suport als demòcrates. Si bé en gran part de la seva trajectòria havia evitat posicionar-se políticament, el 2018 va rompre una llança a favor de dos demòcrates a Tennessee. En concret, a l'antic governador Phil Bredesen, que es presentava al Senat contra l'aleshores representant Marsha Blackburn, i Jim Cooper, un membre de la Cambra ja jubilat. "Sempre he votat i sempre votaré en funció de quin candidat protegirà i lluitarà pels drets humans", va dir a les xarxes socials. “Crec en la lluita pels drets LGTBIQ+ i que qualsevol forma de discriminació basada en l'orientació sexual o el gènere és incorrecta”, va afegir. "Crec que el racisme sistèmic que encara veiem en aquest país cap a les persones de color és terrorífic, repugnant i predominant", va remarcar.

stats