Societat 23/06/2022

Els taxistes qualifiquen de "desbordant" i "desesperat" l'inici de la temporada

El sector proposa llicències temporals per afrontar el col·lapse de l'estiu

ARA Balears
2 min
Representants de l'Associació Sindical d’Autònoms del Taxi de Mallorca

Els taxistes de Mallorca han exigit la creació de llicències temporals per afrontar el col·lapse de la temporada alta, segons han expressat aquest dijous des de PIMEM. De fet, el sector ha qualificat de "desbordant" i "desesperat" l'inici de l'estiu. Segons han explicat, la falta de 50.000 cotxes de lloguer, les 300 llicències sense conductor i un transport públic "insuficient" provoquen una sobrecàrrega de feina.

Tant és així que l'Associació Sindical d'Autònoms del Taxi de Mallorca (ASATM) ha denunciat que per primera vegada els taxistes de Palma han d'anar a recollir clients d'altres municipis. Des del sindicat han reconegut que és una temporada excepcional per ser la primera postpandèmica, però han insistit que el futur de la planificació del sector passa per conèixer el model econòmic que vol impulsar el Govern: "El decreixement de visitants, el decreixement del nombre de cotxes de lloguer o la gestió de l'arribada de creuers són variables a tenir molt en compte a l'hora de decidir quan i quants taxis s'haurien de sumar a la flota actual per cobrir la demanda de la temporada alta", han explicat.

Manca de conductors i trànsit sobrecarregat

Així mateix, des del sector també han denunciat la falta de conductors. Segons l'associació de PIMEM hi ha més de 300 llicències de taxi sense conductor i això acaba afectant el torn d'horabaixa i nit.

A banda d'això, el sector també ha posat sobre la taula la quantitat de trànsit que circula per Ciutat, que, segons Moragues, "s'ha complicat molt", i el que abans es podia cobrir amb 20 minuts ara es fa en 50, la qual cosa també redueix el nombre de clients. "El transport s'ha reduït un 50% i abans prestàvem servei a 3.000 persones; ara només són 1.500", ha assegurat.

Entrebancs administratius

A la falta de mà d'obra, diuen els sindicats, "cal afegir-hi les dificultats que posa l'Ajuntament a l'hora de poder accedir al carnet de taxista". El president de l'ASATM, Biel Moragues, ha recordat que en l'última prova només van aconseguir aprovar 51 de 300 aspirants. "No té sentit que sabent de la falta de cotxes hi hagi tantes dificultats per accedir al carnet". Moragues ha puntualitzat que en el cas d'Eivissa s'han acabat per eliminar les proves com a mesura d'urgència i davant aquesta situació límit.

Per altra banda, la burocràcia de l'Ajuntament de Palma també ha estat motiu de crítica del sector. El sindicat ha assegurat que el Consistori no controla el compliment de les guàrdies dels taxistes i, per tant, "no s'estan complint les normes". "Un determinat nombre de taxis té l'obligació de prestar servei a Palma i ha de ser l'Ajuntament que verifiqui que s'està complint".

Finalment, Moragues ha reconegut la "nul·la" regulació d'un sistema de comunicació amb l'usuari, ja que només són 200 els taxis amb emissora (dels 1.200 en actiu). "L'Ajuntament ha de prendre mesures", ha conclòs el president.

stats