Successos
Societat 09/11/2022

La "barbaritat" de Tarragona: 400.000 plantes de marihuana confiscades en un any

El president de l'Audiència Provincial assegura que aquesta província és "el camp" de plantació de marihuana d'Europa

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'un operatiu policial a una plantació de Marihuana a una zona boscosa i amagada

BarcelonaLa província de Tarragona ocupa 6.300 km², un 24% del territori català. Tot i això, aglutina tants operatius relacionats amb plantacions de marihuana com la resta del país. Aquest any, 400.000 plantes de cànnabis decomissades. A aquest ritme, s'arribarà al desembre amb gairebé mig milió de plantes requisades. Des de l'Audiència de Tarragona s'admet que les xifres són una "barbaritat", i el seu president, Joan Perarnau, no es queda en les mitges tintes: si Ucraïna és el graner del món i l'Amazones el pulmó de la Terra, Tarragona és el "camp" de plantació de marihuana d'Europa.

Així de contundent s'ha mostrat Perarnau després de la trobada de la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona, una reunió de la judicatura amb els cossos policials de la zona que ha recollit l'ACN. El president de l'Audiència ha explicat que la pressió policial i judicial ha augmentat considerablement, amb intervencions "contínues i setmanals", però no estan aconseguint reduir la presència de la marihuana a la província, tot el contrari. El patró del traficant, però, no ha variat en els últims anys. Perarnau ha concretat que són bandes estrangeres, sobretot albaneses, kosovars i àrabs, que no estan arrelades al territori. "Continuem detectant que el delicte està en mans de gent forana", ha dit.

I per què trien Tarragona? El clima benigne, les bones comunicacions per carretera, la proximitat amb el mercat europeu i les "baixes" penes de presó, en paraules del president de l'Audiència, són els principals motius. De fet, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ja avisava en declaracions a l'ARA al juliol que les baixes penes que estableix el Codi Penal espanyol per delictes com el de tràfic d'estupefaents o les ocupacions il·legals atrauen els delinqüents d'altres països. Hi ha dues zones més que preocupen especialment la policia: el Maresme i la frontera de la província de Girona amb França.

Ara bé, alguns residents a Tarragona de tota la vida també tenen part de responsabilitat. Posen el seu nom per llogar els terrenys, compren material, els fan d'electricistes, els cuiden les plantacions... El cànnabis continua sent un dels reptes més importants per als cossos policials de Catalunya. Almenys la coordinació entre ells, ha afirmat Perarnau, és "excel·lent".

Trobada de la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona.

Més ocupacions

L'augment de les plantacions de marihuana va de bracet amb les ocupacions. Segons les dades de l'Audiència, s'han increment un 3% respecte a l'any passat. En el que portem del 2022, els Mossos han registrat 877 ocupacions a la província de Tarragona. I també han pujat "notablement" els delictes d'agressió sexual, tot i que la judicatura no ha donat dades exactes. Sí que ha precisat que s'han interposat 26 denúncies per submissió química. Que tot siguin increments i no hi hagi baixades de delictes provoca que el sistema judicial estigui col·lapsat. Ara, segons Perarnau, s'estan fent assenyalaments a dos anys vista.

Dos operatius en un dia
  • Valls De casos ja n'hi ha 400.001. Els Mossos d'Esquadra i la policia local han detingut dues persones, un home i una dona, a Valls. El dispositiu s'ha centrat en un establiment de la ciutat. La propietària n'era la dona i ha quedat arrestada per un delicte de tràfic de drogues. Aquest local era el centre d'operacions, amb marihuana i estris per distribuir-la al detall.
  • Terrassa A Terrassa, aquest dilluns la policia municipal va detenir dues persones per tràfic de drogues. Els arrestats eren amb un tercer individu prop d’un cotxe a l’avinguda del Vallès quan van veure una patrulla policial i van intentar fugir. La policia va comprovar que un d’ells havia llençat a terra una bossa amb set porcions d’haixix preparades per vendre. Un cop inspeccionat el vehicle, els agents van trobar més peces de droga que, sumades a les anteriors, pesaven més de 3,6 quilos. orcollant els dos sospitosos, la policia va trobar 1.030 euros en efectiu. Van ser traslladats a dependències policials i han passat a disposició del jutge.
stats