Producte local
Societat 29/04/2023

La taronja de Sóller arriba als més petits amb un conte per potenciar el producte local

Les futures generacions aprendran la història d'aquesta fruita tradicional sollerica

ARA Balears
2 min
El conte Madò Canoneta

PalmaEl Consorci Serra de Tramuntana ha editat el conte Madò Canoneta, un llibre per donar a conèixer entre els infants la varietat de taronja local de la vall de Sóller. Amb aquesta publicació, el Consell de Mallorca pretén acostar a les futures generacions la història d'aquest producte local tradicional del municipi solleric i potenciar-ne així tant el consum com la conscienciació de la importància de protegir els productes locals tradicionals mallorquins.

L'obra, escrita per la sollerica Aina Mora Vives, amb il·lustracions de Beatriz Colom, explica com la canoneta (la taronja de Sóller) s'exportava arreu d'Europa a principi de segle i com va anar perdent popularitat fins a la recuperació actual, gràcies als pagesos que l'han tornada a conrear.

Cal recordar que la canoneta és una varietat obtinguda en un hort de Sóller, can Canonet de les Fontanelles, devers l'any 1900, a partir de la taronja blanca comuna; sembla que a força de fer proves i empelts. El Consell ha explicat, a través d'una nota de premsa, que es comercialitza des de principi de gener fins a final d'abril i que la producció comercialitzada per la Cooperativa de Sóller els darrers anys està entorn dels 100.000 kg anuals, però fa dues dècades arribava a les 1.000 tones.

La disminució d'aquesta producció és deguda principalment a l'envelliment de les plantacions i a la substitució per altres varietats de mitja estació introduïdes arreu d'Espanya. Per tant, la recuperació de la varietat canoneta, que va iniciar el 2016 un grup d'agrònoms, és, per al Consell de Mallorca, "una tasca imprescindible per a la vall de Sóller".

El conte Madò Canoneta és un projecte que s'ha impulsat des de la Mesa Permanent del Consorci Serra de Tramuntana, l'òrgan de participació format per les associacions, entitats i agrupacions més actives en la protecció de la serra de Tramuntana. El projecte s'emmarca en les activitats educatives i culturals que s'organitzen periòdicament i que contribueixen a fomentar el coneixement dels valors paisatgístics i culturals de la serra de Tramuntana, declarada Patrimoni Mundial per la Unesco el 2011.

stats