Societat 17/11/2021

Els ajuntaments de Mallorca hauran de pagar sis euros més per cada tona de residus que envien a cremar

El Consell de Mallorca aportarà tres milions dels romanents perquè la tarifa del 2022 quedi fixada en 114,9 euros, mentre que Tirme n'hi destina 1,4

2 min
Un operari tractant residus plàstics a la incineradora de Tirme.

PalmaEls ajuntaments de Mallorca hauran de pagar l'any que ve 114,9 euros per cada tona de residus que envien a incinerar a Son Reus. Això suposarà que els consistoris hagin d'abonar sis euros més que enguany a Tirme, l'empresa concessionària de la institució insular que els cobra per cremar el rebuig que generen. La tarifa actual és de 108,03 euros per tona, mentre que l'any passat eren 111. La companyia, però, volia cobrar-ne 140. La comissió informativa del Consell ha aprovat aquest dimecres l'actualització de la taxa, que dilluns s'aprovarà incialment al ple.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que la institució insular ha aportat tres milions d'euros procedents dels romanents perquè la tarifa del 2022 sigui de 114,9 euros per tona, mentre que Tirme n'hi ha destinat 1,4. Ribot ha assenyalat que la tarifa actual, de 108,03 euros, és extraordinàriament baixa a causa de la crisi sanitària.

"Sabíem que aquesta condició d'excepcionalitat faria tornar la tarifa a unes xifres més properes al punt de repòs, però també sabíem que la pandèmia encara mostra les conseqüències i que continuam necessitant un esforç extra de part nostra", ha explicat en un comunicat. També ha recordat que la tarifa ha anat baixat des que el Pacte govern al Consell, perquè abans la tarifa rondava els 130 euros per tona.

La comissió informativa també ha aprovat fixar les tarifes de llots i la de deixalles d'origen animal, que és la que paguen els escorxadors i els pagesos que es desfan d'animals morts. La primera quedarà en 98,33 euros per tona, quan enguany era de 78. L'any passat foren 88 euros i els dos anys anteriors no superà els 98. La segona tarifa, en canvi, quedarà gairebé igual, perquè s'ha aprovat que es fixi en 37,3 euros per tona per al 2022; l'actual és de 37,41. "Consideram que en un context com l'actual és important mantenir-la estable, especialment a causa dels que viu el sector primari a causa del brot de llengua blava", segons la consellera.

D'altra banda, cal tenir en compte que Tirme ha de cobrar sempre per anar recuperant inversions i despeses d’explotació de les instal·lacions que té i per aconseguir beneficis. Això és possible gràcies al contracte que té amb el Consell, i que el 2006 es va perllongar fins al 2041 amb els vots favorables del PP i UM, l’abstenció del PSIB i el rebuig del PSM i EU-EV. La justificació per ampliar el termini fou que l’empresa pogués recuperar els 356 milions que invertiria per ampliar la incineradora de Son Reus. Tot això ofega la institució insular, que intenta garantir que l'empresa cobri la seva part sense que la tarifa pugi.

stats