Meteorologia
Societat 19/09/2023

Una tardor de poc abric i paraigua a prop

L'Aemet augura un final d'any càlid i plujós després del tercer estiu més càlid des que hi ha registres

3 min
Presentació de les dades de l'AEMET

PalmaA punt de començar la tardor, el pròxim 23 de setembre, l'Aemet ha fet balanç de l'estiu i ja ha anunciat que es preveu un mes d'octubre més càlid que habitualment. A més, no es descarten caps de fibló, tempestes i xàfecs torrencials per la interacció de l'aire fred amb una aigua de la mar encara càlida. A mesura que avanci l'estació, la temperatura es moderarà i es preveu que se situï per damunt dels 15 °C.

La delegada de l'Agència Estatal de Meteorologia de les Balears, María José Guerrero, ha fet balanç de l'estiu i ha destacat que ha estat el tercer més càlid de mitjana, després dels de 2003 i de 2022, d'ençà que hi ha registres, amb una temperatura mitjana de 25,5 °C, 1,2 ºC més que allò usual.

A Mallorca s'han produït tres ones de calor, igual que l'any passat, encara que d'una durada inferior. Guerrero ha destacat el fet que hi hagi hagut dos anys continuats amb tres ones de calor, quan el normal és que es registri una ona de calor cada dos anys. Les temperatura més alta es va registrar el 18 de juliol amb 43,9 ºC a sa Pobla i és rècord absolut en aquesta estació. Aquest dia, altres indrets també varen marcar temperatures rècord, com Lloseta, amb 43,5 graus; Sineu, amb 43, i la Colònia de Sant Pere i Llucmajor, amb 42,8.

A Menorca la temperatura rècord es va registrar al Mercadal, amb 38 ºC; a Eivissa, a Sant Joan de Labritja, amb 38,5 ºC, i a Formentera, 39,1 ºC, dia 12 de juliol.

L'estiu de 2023 han augmentat les nits tropicals i tòrrides. Des de l'any 1973, mai no s'havien esdevingut tantes nits tropicals. Destaquen especialment les dades recollides a l'aeroport de Mallorca, on se n'han registrat 52, quan el normal són 22. A més, tres d'aquestes han estat tòrrides, quan el normal és que no n'hi hagi cap. Aquesta tendència s'ha reproduït també a la resta d'illes. A l'aeroport d'Eivissa es varen registrar 71 nits tropicals, 10 tòrrides, quan el normal són 56. A l'aeroport de Menorca, s'han notificat 57 nits tropicals, quan el normal són 47, sense cap nit tòrrida.

Aquestes xifres mostren amb dades el que s'ha viscut aquest estiu a les Balears, un increment de dies càlids i molt càlids, amb un juliol molt més calorós de l'habitual, ja que s'ha registrat de mitjana una temperatura de 27,3 ºC, 2,4 ºC més de l'habitual. Per illes, Eivissa és la que ha registrat l'estiu més càlid, amb una mitjana de 26 ºC i 1,6 ºC de diferència.

La delegada de l'Aemet ha explicat que una altra característica d'aquest estiu ha estat la pluja. En realitat, només ha plogut dos dies, però amb tanta intensitat que ha suposat un 136% per damunt dels valors normals. A Mallorca i Menorca, pràcticament tota la precipitació de l'estiu es va concentrar dia 27 d'agost, mentre que a Eivissa i a Formentera, el 3 d'agost. Si el normal és que de mitjana plogui 40 litres per metre quadrat, durant aquesta estació han estat 94.

Finalment, una altra característica d'aquest estiu han estat les ràfegues associades a les tempestes, amb rècords de 122 km/h al far de Capdepera. A més, s'han detectat vuit dies en què les precipitacions es varen veure acompanyades de fang, quan el normal són quatre.

Guerrero ha fet referència als avisos taronja que s'han decretat aquest dimarts a les illes, afirmant que la tempesta ve des del golf de Biscaia i que es preveu que entri per Eivissa i Formentera al voltant de les 14 hores i que arribi a Mallorca al voltant de les 17 hores. Les estadístiques que manegen des de l'Aemet apunten a precipitacions que podrien arribar a 60/80 litres per metre quadrat, tempestes fortes i ràfegues de vent importants, especialment a la zona de la serra de Tramuntana.

stats