Societat 11/02/2015

Fumar aprima la part del cervell que ens permet pensar, segons un estudi

Un equip internacional d'investigadors conclou que fumar no només perjudica els pulmons i el cor, sinó també el cervell

Ara
2 min
L'estudi conclou els efectes de fumar es noten al cervell / GETTY

BarcelonaCentenars d'estudis científics han determinat des de fa dècades que fumar perjudica els pulmons i el cor. Ara, però, un nou estudi conclou que el tabac també afecta el cervell i, en concret, la seva capa més externa. L'estudi, realitzat per un equip internacional d'investigadors, afegeix una nova i contundent raó a la llarga llista de problemes derivats del tabaquisme, ja que la capa del cervell que es veu afectada pel tabac és crucial per la capacitat de pensar.

L'estudi, publicat a 'Molecular Psychiatry' i en el qual han participat, entre d'altres, científics de la universitat d'Edimburg i de la McGill, a Montreal, es va fer analitzant escàners d'homes i dones de 73 anys que havien fumat durant dècades. En tots els casos, el còrtex era significativament més prim que en el cas de persones no fumadores. Es tracta d'un problema important, ja que el còrtex, la part més externa del cervell, compleix una sèrie de funcions cognitives crucials: aspectes com la memòria, la capacitat de comunicar-nos o la percepció en depenen. Un còrtex prim és un senyal clar de deteriorament cognitiu.

El descobriment implica que els fumadors veuen afectades les seves capacitats de pensar. Ara bé, l'estudi aporta un factor d'esperança, ja que demostra que quan una persona deixa de fumar el còrtex es recupera, independentment del nombre d'anys durant els quals s'ha fumat. Així, una persona que ha fumat durant dècades però va deixar l'hàbit fa un any té un còrtex més gruixut que una que hagi fumat durant dos anys però només hagi deixat les cigarretes fa un mes. Els investigadors, però, afirmen que calen més estudis per determinar com es recupera exactament el cervell del dany provocat pel tabac.

stats