TC
Societat 21/04/2023

Haver de contractar un vehicle amb conductor amb mitja hora d'antelació a les Illes pot ser inconstitucional, segons el Suprem

La Sala considera que vulnera el principi de llibertat d'empresa regulat que reconeix l'article 38 de la Constitució

ARA Balears
1 min
Tribunal Constitucional d'Espanya.

PalmaLa Sala III del Tribunal Suprem (TS) ha plantejat la qüestió d'inconstitucionalitat d'un article del Decret-llei 1/19, de 22 de febrer, de les Balears que estableix l'obligació de reservar el servei dels vehicles de transport amb conductor (VTC) amb una antelació de 30 minuts a la seva prestació, "per vulneració del principi de llibertat d'empresa regulat que reconeix l'article 38 de la Constitució.

Segons han informat des del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), el Suprem explica que, en sentència del passat 13 de febrer, va considerar contrari al dret constitucional a la llibertat d'empresa un article de similar contingut del Decret basc 200/2019, que van anul·lar.

No obstant això, atès que en el cas balear l'exigència de preavís amb una antelació mínima de 30 minuts ve establerta en una norma de la Comunitat amb rang legal, reproduïda després en la disposició reglamentària, no cap l'anul·lació d'aquesta última per sentència, com es va fer en el cas del Decret del País Basc (que era una norma amb rang reglamentari), sinó que procedeix el previ plantejament de qüestió d'inconstitucionalitat de la norma legal de la qual la disposició reglamentària suposa causalitat.

Aquesta decisió del TS és fruit del recurs contenció-administratiu interposat per les entitats Ares Capital, S.A. i Aucona Servicios Integrales S.L. contra dita previsió de 30 minuts de precontractació. D'aquesta manera, el Suprem conclou en la qüestió d'inconstitucionalitat sobre aquesta condició per ser contrària al principi de llibertat d'empresa i per falta de concurrència de pressupost habilitant per el dictat d'un decret llei, això és, per inexistència d'extraordinària i urgent necessitat.

stats