Societat 01/06/2021

El Suprem confirma que el PP ha de tornar 212.000 euros al Govern per finançament il·legal

El partit va interposar un recurs a la decisió del TSJIB i ara l'alt tribunal l'ha rebutjat

ARA Balears
2 min
Biel Company i el seu equip a un acte de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques del 2019

PalmaEl Tribunal Suprem ha confirmat que el Partit Popular haurà de tornar al Govern balear uns 212.000 euros per una subvenció electoral que va rebre el 2007, segons ha avançat Diario de Mallorca i han confirmat fonts de l'Executiu a l'ARA Balears. El partit va interposar un recurs a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que els condemnava a retornar aquesta quantitat i ara l'alt tribunal l'ha rebutjat. Això fa que la sentència sigui ferma i impossibilita recórrer-la de nou.

Fonts del Govern puntualitzen que la xifra total encara s'ha de confirmar perquè als 212.000 euros cal sumar-li els interessos. Cal recordar, però, que el PP ja en va abonar la quantitat, però van posar un recurs de cassació per intentar fer marxa enrere. El Suprem, a més, ha confirmat el finançament il·legal de la formació durant la campanya de Jaume Matas del 2007.

Segons ha informat Diario de Mallorca, la Sindicatura de Comptes va xifrar en 153.000 euros la quantitat que el partit havia cobrat de manera indeguda arran de les sentències del cas Scala i el finançament il·legal del partit confessada pel cunyat de Matas i l'extresorer del PP, Fernando Areal. A partir d'aquí, l'Executiu va iniciar el tràmit per recuperar els doblers i el febrer de 2019 la direcció estatal de Pablo Casado va abonar els gairebé 213.000 euros que reclamava el Govern perquè la sucursal autonòmica travessava dificultats econòmiques per afrontar el pagament.

En la seva sentència, el tribunal autonòmic retreu algunes de les actituds del partit: "Falsejar la comptabilitat del partit per obtenir una subvenció produeix conseqüències, no només en l'àmbit penal, sinó també administratiu quan per aquesta via s'han obtingut subvencions com és el cas, perquè aquesta conducta no pot ser ignorada per l'Administració, que és la que custodia i gestiona la Hisenda pública del territori. I aquest control exigeix que es revisin les subvencions donades, si aquestes han estat atorgades per mitjà de frau de la comptabilitat presentada o contravenint la legalitat".

"Corrupció històrica"

Davant això, el diputat de MÉS per Mallorca al Parlament balear Joan Mas 'Collet' ha advertit que "la primera feina que ha de fer la futura presidenta del PP balear, Margalida Prohens, és afrontar la corrupció històrica del partit", fet que ha considerat "significatiu". Mas ha recordat que en les eleccions que la formació es va finançar de manera il·legal "hi havia tres candidats: Jaume Matas, Rosa Estaràs i Catalina Cirer".

El diputat ha assenyalat que "dels tres un està entre entrar i sortir de la presó, però les altres dues són actius del PP: Rosa Estaràs és eurodiputada i Catalina és consellera al Consell de Mallorca", ha afegit el diputat. "No és una cosa del passat, és una cosa del present", ha lamentat Mas.

stats