Societat 14/05/2019

Un robot submarí vigilarà els fondejos il·legals sobre posidònia

Fruit de la vigilància de l'any passat, es varen interposar 74 denúncies

A.schnabel
3 min
Aquest robot submarí (model ROV Trident) vigilarà enguany els fondejos il·legals sobre posidònia.

PalmaUn robot capaç d'assolir els 100 metres de profunditat controlarà els fondejos il·legals sobre posidònia. Forma part d'una prova pilot emmarcada en les novetats d'enguany per protegir aquesta planta aquàtica endèmica de la Mediterrània. La màquina, adquirida per l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), no ha de servir només per comprovar si algun vaixell ha fondejat sobre posidònia, sinó que també permetrà l'observació d'espècies invasores –com el cranc blau– o les protegides i en perill d'extinció –com la nacra– allà on els mitjans utilitzats fins ara no podien arribar. El robot també podrà detectar possibles fugues d'emissaris submarins i fer seguiment d'accidents marítims. L'eina serà manejada sempre pels especialistes en Espais Marins Protegits de l'Ibanat.

Un Agent de Medi Ambient, alertant un iot d'un possible fondeig damunt d'aquesta alga protegida.

Fruit de la vigilància de l'any passat, es varen arribar a interposar 74 denúncies, tenint en compte que les multes oscil·len, a grans trets, entre els 1.000 euros i el milió d'euros. El Servei de Vigilància de la Posidònia, que va arribar a fer 50.467 actuacions i, d'aquestes, 5.249 naus varen ser obligades a canviar de lloc. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha remarcat davant els mitjans que el servei de vigilància té, sobretot, la missió "d'informar, conscienciar i avisar" les naus que no fondegen d'acord amb el que diu la llei.

El conseller també ha fet èmfasi en la millora dels serveis tècnics i humans de la campanya que comença ara. També, com a novetat d'aquesta temporada, Ports de les Illes Balears instal·larà senyals informatives als ports de la seva jurisdicció per alertar de les prohibicions del Decret de la posidònia, que és "una normativa pionera a Europa", segons ha explicat Vidal després de reunir-se amb diversos responsables de la Conselleria de Medi Ambient, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, Demarcació de Costes, Ports de les Illes Balears, Capitania Marítima i el servei d'emergències 112, entre d'altres, per coordinar la tercera campanya consecutiva de protecció de la posidònia a les aigües de l'Arxipèlag.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha presidit aquest dimarts la reunió de coordinació del Servei de Vigilància de la Posidònia que dimecres inicia les actuacions a les Pitiüses.

La campanya a les Pitiüses arranca aquest dimecres, mentre que a Mallorca començarà l'1 de juny. Se sumaran llavors 11 embarcacions de vigilància –cinc a Mallorca, cinc a Formentera, tres a Eivissa i dues a Menorca– a les quatre que ja estaran controlant les aigües del Parc Natural de ses Salines. "Es tracta d'un dispositiu únic a la Mediterrània", ha explicat Vidal. Un dispositiu que s'encarregarà d'informar, comprovar, assessorar i conscienciar les embarcacions d'esbarjo per tal que fondegin sense perjudicar la posidònia.

Aquestes 15 naus, dedicades exclusivament al servei, s'ampliaran fins a 28 quan s'hi afegeixin les de les reserves marines i els espais naturals protegits, la Guàrdia Civil i els agents de Medi Ambient. Tota una infraestructura "que s'ha aixecat en tres anys", ha dit Vidal, i ha subratllat que cap govern anterior no "ha dedicat tant d'esforç a la protecció de la posidònia a les Balears".

stats