Societat 17/11/2022

Una 'start-up' mallorquina treballa amb intel·ligència artificial per controlar els turistes

L'aplicació analitza l'històric de reserves i el volum de cerques de la zona dels lloguers turístics per calcular el millor preu i augmentar la durada de la reserva

2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaUna start-up mallorquina assegura que ha creat un sistema d'intel·ligència artificial per a habitatges turístics orientat a combatre la massificació. Bookinter analitza l'històric de reserves i el volum de cerques de la zona per calcular el millor preu i augmentar la durada de la reserva, "per tal que resulti viable un model econòmic basat en el turisme sense necessitat d'assolir la massificació". A hores d'ara, l'equip –format per 10 persones– ha començat a gestionar els habitatges de 50 propietaris.

"Tenim un volum de turisme que no podem suportar, que és inviable i insostenible. L'únic que s'aconsegueix així és una reducció dels preus, un mercat negre que afecta totes les parts, un sector hoteler en contra del lloguer turístic, i un Govern que no pot actuar", opina el seu CEO, Daniel González. "La idea és que a través de la intel·ligència artificial es pugui preveure el nombre de persones que vindran a l'illa i la despesa que es poden permetre aquestes persones", afegeix. D'aquesta manera, segons ell, es podria mantenir un turisme sostenible econòmicament per als propietaris, i per a l'illa. "Això s'assoleix reduint les pernoctacions curtes i no apostant pel volum", assegura.

"Volem unes illes més tranquil·les. Els lloguers il·legals estan augmentant per culpa de la massificació", diu Raquel Arrué, la cap d'operacions de l'empresa emergent, que té les seves oficines al centre d'innovació del ParcBit. "El programa té un motor de reserves i centralitza els canals d'anuncis per crear un calendari intel·ligent de reserves. L'objectiu és contribuir a l'economia sostenible, a través d'una aplicació que augmenti el benefici per pernoctació i redueixi les elevades ocupacions", conta. "Es fa una mitjana entre els dies i el cost més adequat per aconseguir un consum sostenible", afegeix.

Així, l'empresa ofereix als propietaris d'habitatges turístics un pla d'eficiència energètica. En aquest punt, ofereixen que es controlin els sistemes d'aire condicionat perquè s'apaguin quan s'obren les finestres, o la instal·lació de plaques solars per generar energia renovable. A més, avancen que estan elaborant un sistema d'intel·ligència artificial per controlar el consum energètic dels visitants, "perquè es conscienciïn del consum que estan fent", diu González. Per exemple, reduir el cabal d'aigua quan la dutxa faci 45 minuts que està encesa, per consumir menys.

Fomentar l'economia circular

La intenció també és apostar pel foment de l'economia circular i el consum de serveis i productes locals per part dels visitants. Per exemple, ofereixen cistelles amb productes locals, com ampolles de vi de Binissalem, i exposen quadres d'artistes illencs a les cases. També s'intenta reduir el nombre de viatges en cotxe, "incorporant la domòtica a l'espai, perquè els propietaris no s'hagin de traslladar per gestionar cada entrada i sortida dels visitants".

stats