Societat 30/11/2018

Jaume Matas afrontarà el darrer judici el 10 de juny pel cas Son Espases

El proper mes de març es farà una vista preventiva prèvia per si es pogués arribar a un acord

S. Vidal
2 min
Jaume Matas en una imatge d'arxiu del judici del cas Palma Arena

PalmaEs va manipular el concurs per a l'adjudicació de l'hospital Son Espases, la major obra pública feta mai a les Balears, a favor d'un empresari? El judici que així ho determinarà tindrà lloc a partir del 10 de juny i durant tres setmanes a la Secció Primera de l'Audiència Provincial.

Durant la vista prèvia d'aquest divendres també s'ha organitzat una primera trobada per al mes de març per si es pogués arribar a un acord entre les parts que evitàs el judici. Serà la darrera vegada que l'expresident segui a la banqueta dels acusats després del judici pel cas Turisme Jove el març de 2019.

En el judici estan acusats l'expresident del Govern Jaume Matas, l'exconsellera de Salut Aina Castillo, l'exdirector general de l'IB-Salut Sergio Beltrán i l'empresari Jesús Peinado per presumpta prevaricació, frau a l'administració, malversació de fons públics i tràfic d'influències.

La causa fou instruïda pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que ordenà l'obertura de judici oral el passat mes de març. A la interlocutòria es fixà, de mesura cautelar, una fiança solidària de 29.500 euros per als quatre acusats i per a l'empresa Global PM.

La Fiscalia demana per a l'expresident condemnes que sumen un total de 4 anys i mig de presó i 16 mesos d'inhabilitació; per a Castillo, sol·licita 15 mesos de presó i una inhabilitació de 12 anys, per a l'exdirector de l'IB-Salut, tres anys de presó i vuit d'inhabilitació, i per a l'empresari, dos anys privat de llibertat i 8 inhabilitat, a més de diverses multes per a tots ells.

D'altra banda, l'advocació de la Comunitat, com a acusació particular, sol·licita dos anys i deu mesos per a Jaume Matas; dos anys i un mes per a Aina Castillo; dos anys i 10 mesos per a Bertrán, i un any i mig per a Peina.

L'altra acusació particular, MÉS per Mallorca, demana quatre anys de privació de llibertat per als tres primers i tres anys per a l'empresari.

El cas Son Espases investiga la presumpta manipulació, per part del Govern de Jaume Matas de l'any 2006, del concurs d'adjudicació de l'hospital de referència de les Illes Balears. Son Espases fou la major obra pública licitada mai amb 778,4 milions d'euros.

El judici aclarirà com va ser el procediment per adjudicar la contrucció, explotació i conservació de l'hospital, a més d'un contracte amb la consultoria Global PM, que havia d'analitzar les diferents propostes tècniques i econòmiques que es presentaren per dur endavant la infraestructura.

Si bé la Unió Temporal d'Empreses, encapçalada per OHL, fou la que va tenir més punts segons l'informe de la consultoria, després que el diari 'El Mundo' ho publicàs, el Consell Consultiu va fer valorar altres informes de col·legis professionals. Així fou com l'operació es va frustrar i es decidí que fos Dragados l'empresa adjudictària.

Els diferents acusadors creuen que les ordres de manipular l'adjudicació del concurs procediren del llavors president Jaume Matas, qui, a través de la consellera Aina Castillo, les va transmetre a Beltrán per executar-les. La intenció era beneficiar la UTE liderada per OHL. Així almanco ho declarà durant la instrucció –segons recolliren diversos mitjans en aquell moment– Aina Castillo.

Llavors, l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos va declarar com a testimoni davant el jutge José Castro que Jaume Matas va demanar comissions a Villar Mir i Florentino Pérez per Son Espases.

stats