Societat 20/07/2022

Son Espases posa en marxa el primer robot d'Europa que fabrica medicaments automàticament

Aquesta infraestructura també s’està validant al Brigham and Women Hospital de Boston

ARA Balears
2 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la inauguració de Kiro Fill.

PalmaL'hospital de Son Espases ha posat en marxa el robot Kiro Fill, que prepara medicaments injectables no perillosos de manera automatitzada, la qual cosa permet reduir els riscos d'error en la preparació i en l'administració. És el primer hospital europeu que disposa d'aquesta tecnologia, que també s'està validant al Brigham and Women Hospital de Boston, i que s'ha tirat endavant amb una col·laboració amb l'empresa Kiro Grífols.

El robot està ubicat en una sala blanca asèptica del Servei de Farmàcia, cosa que garanteix l'esterilitat durant la preparació dels medicaments. La seva tasca consisteix a omplir les xeringues o les bosses de perfusió que s'han d'enviar a les diferents unitats de l'hospital ja llestes per administrar el medicament.

Salut assegura que aquest mecanisme és més eficient a escala productiva que la preparació manual i redueix possibles errors. A més, destaca que el robot permet dedicar menys temps a la preparació de medicaments a les unitats clíniques i, alhora, "allibera infermeres perquè duguin a terme altres tasques assistencials". De moment, els medicaments elaborats es distribueixen principalment a les àrees de crítics i als serveis quirúrgics.

Un laboratori pioner en malalties neuromusculars infantils

L'hospital de referència de les Balears també ha estrenat el nou Laboratori d'Anàlisi de Marxa, finançat parcialment per l'Hospital Universitari Son Espases amb 100.000 € i per l'aerolínia Vueling amb 20.000 €, mitjançant una donació a la Fundació Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdisBa). És el primer equipament d'aquestes característiques a les Illes i el segon d'Espanya, i permetrà analitzar la marxa de pacients pediàtrics amb trastorns neuromusculars i optimitzar-ne el tractament.

La infraestructura està ubicada en una sala de l'àrea de traumatologia i cirurgia ortopèdica infantil, que dirigeix el doctor Ignasi Sanpera. Aquest equipament també permetrà millorar les solucions ortopèdiques dels pacients, ja que es pot optimitzar el disseny i l'adaptabilitat dels implants (ortesis o pròtesis) perquè marxin de la manera més òptima possible. La tecnologia possibilita, així mateix, valorar amb exactitud els canvis postoperatoris que es produeixen després d'una cirurgia.

stats