Societat 10/08/2022

Son Espases, a l'avanguarda a l'Estat en teràpies oncològiques

L'hospital preveu tractar entre 20 i 25 pacients amb càncer l'any amb teràpies avançades

ARA Balears
2 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la visita a Son Espases.

PalmaL'hospital Son Espases ja ha rebut l'autorització del Ministeri de Sanitat per començar a tractar malalts oncològics amb teràpies avançades CAR-T, un tractament que consisteix a extreure cèl·lules immunitàries del pacient, que es modifiquen genèticament en el laboratori i després s'introdueixen per tal que ataquin les cèl·lules canceroses.

D'aquesta manera, l'hospital de referència de les Illes Balears se situa en l'avantguarda pel que fa a la medicina oncològica. Només altres 13 centres hospitalaris a Espanya disposen d'aquests tractaments. La Conselleria de Salut preveu que es puguin tractar entre 20 i 25 pacients l'any, de manera que ja no s'hauran de traslladar a Barcelona per rebre les teràpies avançades. A més, també es podran desplaçar pacients de la Península per ser tractats a Son Espases.

La primera fase del procediment es va iniciar al gener, quan es varen recollir les cèl·lules a quatre pacients perquè la indústria farmacèutica les pugui modificar. De moment, aquesta teràpia està indicada per a pacients amb limfomes i leucèmies agudes limfoblàstiques en què els tractaments han fallat, fins i tot el trasplantament.

D'altra banda, es preveu que en els pròxims mesos se n'ampliïn les indicacions per a malalties com el limfoma de cèl·lules del mantell, el limfoma fol·licular o el mieloma múltiple. A més, en un futur no molt llunyà es preveu tractar tumors sòlids com el càncer de mama o el glioblastoma amb aquestes teràpies avançades, la qual cosa contribuirà a millorar la vida dels pacients.

Menys efectes secundaris

La immunoteràpia cel·lular amb CAR-T és una passa important perquè permet tractar específicament el tumor dirigint el sistema immune del pacient mateix per erradicar-lo, sense els efectes secundaris de la quimioteràpia sobre els altres òrgans i teixits, és a dir, amb menys efectes secundaris per al pacient. A més a més, ofereix possibilitats terapèutiques i de curació en patologies en què les teràpies convencionals han fallat.

stats