Societat 09/06/2021

Son Espases implanta el programa d'hemodiàlisi domiciliària per fomentar l'autonomia dels pacients

Està destinat a persones amb malaltia renal avançada

ARA Balears
2 min
Un professional de Son Espases forma a un pacient en la seva autocura.

PalmaL'hospital de Son Espases ha posat en marxa el programa d'hemodiàlisi domiciliària per a pacients amb malaltia renal avançada. La Conselleria de Salut ha apuntat que permetrà que els usuaris puguin dur a terme al seu domicili el mateix tipus de diàlisi que reben a l'hospital, amb la qual cosa s'eviten els desplaçaments al centre i es fomenten, alhora, la seva independència i les seves autocures. Son Espases és l'únic hospital de les Illes que ofereix aquest servei.

El Govern ha assenyalat que actualment els professionals del Servei de Nefrologia tracten 38 pacients amb hemodiàlisi. Són persones que venen tres o quatre dies a la setmana i, durant quatre o cinc hores, reben el tractament, amb les conseqüències que comporta per compatibilitzar-lo amb la seva vida personal i laboral.

Salut ha destacat que amb la implementació del programa alguns d'aquests pacients poden rebre el tractament directament a casa seva, cinc o sis dies a la setmana, però amb la meitat de temps, la qual cosa els permet compatibilitzar el tractament amb la seva vida diària.

La Conselleria ha explicat que l'hemodiàlisi domiciliària està indicada en pacients amb malaltia renal crònica que requereixin una teràpia renal substitutiva; en persones que, després de rebre la informació adequada sobre les diferents tècniques de teràpia renal substitutiva ho sol·licitin de manera expressa; en pacients als quals no es pot fer la diàlisi peritoneal i en els quals demostrin una bona tolerància a l'hemodiàlisi.

A hores d'ara, ha apuntat Salut, hi ha tres pacients que reben formació per poder dur a terme aquest tractament des del seu domicili. Els infermers i el metge són els encarregats d'explicar com han d'actuar davant qualsevol fet inesperat, com funcionen el monitor i els accessos vasculars per on rebran el tractament —catèters o fístules—, entre altres aspectes. Es recomana que, sempre que sigui possible, els pacients estiguin acompanyats.

stats