Societat 24/10/2019

Els socorristes de Palma, preparats per atendre tortugues marines

L'arribada i la posta d'ous d'aquests animals són cada vegada més freqüents a les costes mediterrànies

A. T.
2 min
Simulacre de salvament de tortuga marina a la Platja de Palma

PalmaEl servei de socorrisme de Palma ha duit a terme aquest dijous per primera vegada un simulacre de localització de petjades de tortuga marina a la Platja de Palma. Segons l'Ajuntament, cada vegada són més freqüents aquestes troballes a les costes mediterrànies, per la qual cosa consideren que "és important que el personal del servei de vigilància i socorrisme estigui preparat per a aquests casos".

El Consistori relaciona la nidificació de les tortugues marines a la Mediterrània amb el canvi climàtic i l'augment de la temperatura de l'aigua. El primer cas registrat a les Balears enguany és el de l'arribada de dues tortugues babaues ('Caretta caretta') a les costes d'Eivissa, on els ous que varen pondre varen donar lloc al naixement d'una trentena de tortugues més.

L'oceanògraf especialitzat en tortugues Guillermo López explica que Turquia i Grècia són les principals zones de posta d'ous de la Mediterrània, tot i que de manera puntual es registren casos com el d'Eivissa. Ni al litoral ibèric ni a les Illes hi ha cap platja on niïn les tortugues marines.

"La pressió humana és un factor important perquè aquests animals no vinguin a les nostres platges, ja sigui per la contaminació lumínica o les urbanitzacions", diu López. De fet, les tortugues adultes eviten la llum perquè hi són sensibles i per aquesta raó surten a la superfície a la nit, quan la temperatura de l'arena és més baixa i poden evitar depredadors. Així i tot, l'oceanògraf comenta que els darrers anys s'han detectat més casos puntuals com el de la platja d'en Bossa, i assegura que amb mesures de protecció realment podrien augmentar els casos a les Balears i la costa espanyola.

Així, en cas que un membre del servei de socorrisme trobi indicis de la seva presència, el primer que ha de fer és comprovar que les marques a l'arena són compatibles amb les que deixen aquests animals. A més d'això, en el simulacre duit a terme aquest dijous s'ha avisat la Fundació Palma Aquàrium com a passa següent a la troballa. A continuació, s'ha delimitat la zona, s'ha impedit el pas de persones a l'àrea i s'ha comprovat l'existència de posta d'ous, juntament amb la localització de la tortuga.

Què has de fer si trobes una tortuga fent la posta d'ous?


El primer que s'ha de fer és estar en silenci i evitar moviments bruscos. També és imprescindible no posar-se davant la tortuga perquè no et vegi, perquè s'espantarà i deixarà els ous abandonats. D'acord amb Guillermo López, no es pot enfocar l'animal amb llum blanca, però sí que se'n pot utilitzar una que sigui vermella. També s'ha d'evitar que més de deu persones estiguin (sempre darrere la tortuga) al voltant de l'animal perquè poden notar els moviments a l'arena.

stats