Societat 19/01/2022

La Sindicatura de Comptes adverteix d'un "recurrent" desequilibri de 200 milions entre ingressos i despeses de l'IB-Salut

Segons el síndic major, Joan Rosselló, la raó és que hi ha un increment de les contractacions que "no segueixen els procediments adequats"

ARA Balears
2 min
Son Espases.

PalmaEl síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Balears, Joan Rosselló, ha advertit aquest dimecres al Servei de Salut (IB-Salut) arrossega des de fa diversos anys un "recurrent" desequilibri en els ingressos i les despeses d'uns 200 milions d'euros, segons ha informat Europa Press. Es tracta d'una de les incidències destacades que la Sindicatura de Comptes recull al seu informe dels comptes de la Comunitat Autònoma corresponents al 2019.

El president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha rebut aquest dimecres en audiència els membres de la Sindicatura de Comptes de les Balears Maria Antònia García Sastre, Joan Rosselló Villalonga i Fernando Toll-Messia Gil. Els síndics han entregat l'Informe 195/2021, aprovat en la sessió del Consell de la Sindicatura el passat 20 de desembre.

Segons ha explicat el mateix Rosselló després de l'audiència, entre les incidències destacades hi destaca, en el cas de l'IB-Salut, un increment de les contractacions que no segueixen els procediments adequats, "una circumstància que s'ha convertit en habitual tot i que hauria de ser excepcional". A més, ha subratllat que la situació ha acabat generant el desequilibri d'uns 200 milions d'euros, que podria augmentar el 2020 en l'increment de contractacions d'emergència en el context de la pandèmia.

Segons ha advertit, en algun moment s'haurà de veure si aquest escenari d'increment de despesa per sobre dels ingressos "és sostenible". Així mateix, el síndic ha assenyalat, en termes generals, algunes incidències de tipus financer amb relació a la manera de computar els ingressos i les despeses. Per acabar, l'informe també alerta de l'increment de la despesa de les Balears en els anys d'expansió perquè en els anys "dolents" la càrrega de deute pot ser "excessiva".

L'informe és de caràcter general i periodicitat anual, que la Sindicatura elabora d'acord amb l'article 82 de l'Estatut d'Autonomia, com "òrgan al qual correspon la fiscalització externa de l'activitat econòmica, financera i comptable" del sector públic de les Illes". El document inclou la fiscalització dels comptes de l'administració general de la Comunitat, el Servei de Salut i l'Agència Tributària de les Balears, a més de la documentació complementària pertinent.

stats