Societat 02/07/2020

Tots els sindicats excepte CCOO, en contra de la proposta d'Educació per al curs que ve

El conseller Martí March s'ha compromès a concretar el nombre de nous docents el mes de juliol, una de les demandes dels representants dels docents

M. Fuster
2 min
Aula de l'institut de Binissalem adaptada per fer tutories amb mesures de prevenció del covid-19

PalmaHa quedat, de nou, palesa l'oposició dels sindicats a la proposta d'Educació en relació amb les mesures de prevenció, organització i funcionament dels centres educatius aprovades amb motiu de la crisi sanitària provocada pel covid-19. Excepte CCOO, que hi ha votat a favor, UOB, STEI, ANPE, UGT i Alternativa han votat en contra de l'esborrany que ha presentat la Conselleria. Les entitats sindicals presentaran esmenes al document per tal de modificar-ne els punts amb els quals no estan d'acord. Per la seva banda, el conseller Martí March s'ha compromès a convocar una mesa al llarg del mes de juliol per concretar el nombre de nous docents per al curs 2020-2021.

La d'aquest dijous és la segona trobada per abordar el tema. A la primera reunió entre els sindicats i la Conselleria, aquest dimarts, ja es va fer manifest el malestar del representants dels treballadors que varen abandonar la Mesa Sectorial denunciant la manca de voluntat negociadora del conseller March. Les crítiques a l'esborrany han arribat també per part dels directors i directores de Primària i Secundària i, fins i tot, per part dels representants de les famílies.

Una de les preocupacions expressada per part dels sindicats és si hi haurà prou professorat per assumir totes les instruccions que assenyala la Conselleria d'Educació per garantir la prevenció del contagi del coronavirus durant el curs acadèmic 2020-2021. L'STEI calcula que podria haver-hi una retallada d'entre 250 i 350 docents, i ANPE assegura que poden ser més de 600. El conseller Martí March ha assegurat en diferents ocasions que no es farà cap retallada.

La incògnita de la falta de docents

Segons assegura l'STEI, arran de les crítiques, la Conselleria, a la reunió d'aquest dijous, s’ha compromès a negociar al llarg del mes de juliol a la Mesa Sectorial d'Educació un augment del nombre de docents per al curs 2020-2021. Aquest sindicat, a més de demanar cercar espais per poder complir les mesures de distanciament social que imposa el covid-19, reclama reduir ràtios i augmentar les plantilles tant de docents com d’altres tipus de professionals. Per aconseguir aquest objectiu, l'STEI incideix en la necessitat de reclamar els recursos addicionals del govern espanyol. En aquest sentit també es manifesta Unió Obrera Balear (UOB), que assenyala que "no hi ha cap inversió prevista per contractar docents i habilitar espais que permetin desdoblaments". UOB també planteja que hi ha 524 grups d’Infantil amb més de 20 alumnes i 425 grups de Primària amb més de 25 alumnes, amb 22 casos de 30 i 31 alumnes, segons dades que va facilitar la Conselleria. Aquest sindicat també assegura que a Secundària les aules tenen entre 40 i 50 metres quadrats i el màxim d’alumnes hauria de ser d’uns 17 o 18.

El conseller Martí March, encara sense concretar cap xifra, ha assegurat que s'incrementaran les plantilles de professorat i que hi ha recursos suficients per dur endavant el reforç educatiu, la neteja de centres, els ajuts de menjador i la digitalització. “M’he compromès que hi haurà més docents i també que hi haurà recursos per a les altres qüestions necessàries per a l’inici de curs, que tractarem a la Mesa Sectorial”.

stats