Societat 01/07/2020

Els directors preveuen una retallada de docents a Secundària

Mentre que Adesma alerta de les implicacions de l'augment d'hores lectives als instituts públics, els centres concertats mantindran l'aportació econòmica del Govern

M. Fuster
3 min
A l'entrada de l'Institut Binissalem hi ha gel hidroalcòholic per prevenir el contagi del covid-19

PalmaEl portaveu de l'Associació de directors d'Educació Secundària de Mallorca (Adesma) Joan Ramon Xamena ha assegurat aquest dimecres que la Conselleria ha augmentat les hores lectives de cada docent de 18,75 a 19, i que això significarà una reducció de la plantilla de professorat als instituts. Tot i aquestes possibles retallades als centres públics, en canvi, els privats concertats, sostinguts amb fons públics, mantindran la dotació econòmica, segons el portaveu del grup d'Ensenyament de la concertada del sindicat STEI, Ramon Mondejar, qui ha participat per videoconferència en la reunió de la presentació de l'esborrany d'instruccions d'Educació per al curs 2020-21.

La portaveu de l'associació de directors i directores de primària de Mallorca (Adipma), Joana Maria Mas es declara preocupada perquè, tot i que es mantingués la quota de docents com promet la Conselleria, això no bastaria: "si s'ha de dividir en dos els grups se'n necessitaran més dels actuals". Remarca que encara no se sap la quantitat de doblers que arribaran del govern espanyol ni la situació epidemiològica que hi haurà al setembre. "Fer plans estratègics l'any que ve és fer ciència-ficció", afirma.

Xamena, sobre la possible reducció de docents, diu que a l'institut del qual és director, a Porreres, amb aquesta quota el curs acadèmic 2020-2021 hi haurà 60 professors, un menys que els que li correspondrien amb la quota de 18,75 hores que hi havia fins ara. El portaveu d'Adesma ha assenyalat les importants contradiccions que veu entre la vida real i l'esborrany d'instruccions de la Conselleria d'Educació per al curs que ve, que s'ha presentat aquest dimecres per videoconferència.

"La proposta a l'escola és més restrictiva que la dels bars", lamenta Xamena, qui també afirma que, mentre que als centres educatius hi haurà els "grups bombolla, els horabaixes es faran activitats extraescolars i els nins jugaran al parc amb amics". La portaveu d'Adipma, en el mateix sentit, creu que a l'escola s'hauria de mantenir el mateix nivell d'exigència que al carrer.

Xamena calcula que, en total, és possible que es mantinguin els aproximadament 12.400 docents que hi havia l'any anterior a les Illes, però en total, en algunes etapes augmentarien mentre que als instituts sí que hi hauria retallades. Xamena afirma que la raó d'això podria ser un "exercici de solidaritat amb Educació Primària", ja que aquest cicle educatiu pot necessitar més docents. Reconeix que no ha tingut temps de llegir al detall perquè la Conselleria el va enviar aquest dimarts. "Tenim dos dies per fer-hi aportacions i plantejar dubtes", ha assenyalat.

Sense retallades a la concertada

"El conseller March ens ha assegurat que no hi haurà cap retallada i que el personal fix i el d’atenció a la necessitat serà el mateix. Hi ha bona voluntat, n'hem de veure els efectes", ha dit Ramon Mondejar, portaveu del grup d'Ensenyament de la concertada del sindicat STEI, després de la reunió per videoconferència de la presentació de l'esborrany de la Conselleria d'Educació per al curs 2020-21.

Això sí, Mondejar s'ha sumat a les queixes d'altres sindicats representants de l'educació pública de falta de temps per poder llegir el document. També ha matisat que amb la concertada no es fa una negociació, sinó que el caire és més informatiu, ja que depenen també de les decisions de la patronal. Alhora, ha indicat que el concert educatiu es fa dins de l'àmbit estatal, tot i que a les Illes també s'han arribat a acords puntuals, com el que es va fer l'any passat, que va permetre reduir a Secundària les hores lectives de 24 a 23 hores.

stats