Societat 08/11/2022

Els sindicats qualifiquen de "ridícul" el pressupost d'Educació per a la concertada el 2023

Aquest dimarts comencen un seguit de mobilitzacions per exigir millores sociolaborals

ARA Balears
2 min
Els representants sindicals a la roda de premsa en què han explicat les mobilitzacions.

PalmaEls sindicats USO, STEI, FSIE, UGT i CCOO inicien aquest dimarts, davant el Parlament balear, un seguit de protestes per exigir a la Conselleria d'Educació un acord que millori les condicions laborals i les polítiques educatives a l'ensenyament concertat. Segons ha informat Europa Press, la manifestació d'aquest dimarts serà la primera manifestació, i preveuen concentrar-se davant el Consolat de Mar el 15 de novembre i un altre pic davant la cambra autonòmica el 22 de novembre. Els sindicats han qualificat de 'ridícula' la partida prevista al projecte de pressupostos autonòmics per a l'any 2023 i reclamen una equiparació salarial amb els docents de la pública de manera immediata.

"Tenim ganes de negociar, però davant qualsevol negativa a negociar de manera real, hauran d'enfrontar-se a un sector unit i que lluitarà per la dignitat dels seus treballadors i les seves treballadores", ha expressat el representant d'USO, Ismael Alonso. No obstant això, ha avançat que no preveuen cap vaga. Alonso ha denunciat que un treballador de la concertada a les Illes pot arribar a guanyar 130.000 euros menys en jubilar-se que un company de la pública.

Per la seva banda, el representant de l'STEI, Ramón Mondéjar, ha remarcat que l'acord amb la concertada del 2016 "està gairebé esgotat" i ha remarcat com a punts claus de la negociació els sexennis i el pagament dels 25 anys. En aquest punt, Ramón Colom, de FSIE, ha defensat que el pressupost "és insuficient" i per continuar negociant s'hauria de duplicar. "Només per pagar als companys jubilats estaríem tres anys", ha afegit.

Nou acord marc en negociació

Educació i l'ensenyament concertat han començat a negociar un marc per als anys 2023-2027 que vol millorar les condicions sociolaborals i educatives d'aquests centres sostinguts amb fons públics. Entre les propostes del departament de Martí March, hi ha un augment d'un 7% de la dotació per despeses de funcionament per al 2023 i obre la porta a negociar nous augments del 2024 al 2027 per garantir que els centres "prestin el servei en condicions de gratuïtat". La Conselleria afirma que la negociació "estarà lligada" al fet que els centres "millorin la justificació de despeses" i donin "garanties efectives" que compleixen amb la gratuïtat. Els sindicats i les patronals de la concertada consideren aquesta proposta insuficient perquè no compensa la pujada de l'IPC durant els 14 anys en què els mòduls de finançament han estat congelats.

stats