Societat 11/02/2021

Simón alerta que Espanya no està en condicions de relaxar mesures

Rebat la decisió judicial a Euskadi i assegura que tancar l'hostaleria és una garantia per frenar la transmissió

M.F.F.
3 min
El director del CCAES, Fernando Simón, ensenyat el mapa d'incidència del covid-19 a Espanya, granat per una situació extrema.

MadridEspanya va passar el cap de setmana el pic de pressió a les UCI pel coronavirus. Després de tres setmanes rebaixant la incidència acumulada de contagis, ara l'únic indicador que queda per acabar de consolidar el descens de la tercera onada és el de la mortalitat. El ministeri de Sanitat calcula que s'arribarà a un punt d'inflexió a principis de la setmana que ve, però alhora alerta que això ni molt menys ha de portar a un relaxament de les restriccions. No és només Catalunya la que ha donat una "mica d'aire" –en paraules del Govern– a l'hostaleria ampliant una hora les franges d'esmorzars i dinars i passant a un confinament comarcal. Castella-la Manxa ha anunciat aquest divendres que reobria l'hostaleria després que la justícia basca tombés el tancament de bars i restaurants. Madrid, al seu torn, preveu relaxar encara més les mesures situant el toc de queda a les 23 h i permetent que l'hostaleria pugui tenir la flexibilitat fins llavors.

Davant d'aquesta situació, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha advertit que Espanya encara no està en condicions de relaxar mesures i ha ensenyat el mapa de la incidència al conjunt de l'Estat, que continua en vermell fosc per superar una incidència per sobre de 250 per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, que la Unió Europea ja considera extrema. Per això ha reclamat en roda de premsa tenir "molta cura" amb les desescalades, perquè si són "ràpides" i estan "mal fetes" condueixen a noves onades de contagi. A més, ha rebatut els arguments de la justícia basca i ha assegurat que el descens en la corba ha sigut el doble de ràpid en les comunitats que han tancat bars i restaurants. Al seu torn, la secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha apuntat que en algunes comunitats es poden relaxar algunes mesures, però que no poden ser "ni totes, ni totes de cop".

Ara bé, Simón també ha apuntat que ara mateix un confinament dur no tindria sentit, una mesura per la qual sí que hauria apostat fa una setmana o dues per evitar la pressió actual a les UCI. Quan li han preguntat sobre el model alemany, que mantindrà el tancament de l'hostaleria i de les escoles fins al 7 de març, l'epidemiòleg ha valorat que si bé aquest país té una incidència més baixa que Espanya, la mortalitat ha anat en augment a cada onada, quan a Espanya ha passat a la inversa. Un fet que apunta que pot ser per problemes de detecció.

Cap solució per vacunar els majors de 55 anys

Pel que fa a la campanya de vacunació, Calzón ha assegurat que Espanya ja ha administrat 4,9 dosis de vacunes contra el covid per cada 100 habitants i ha confiat que la vacuna de Janssen arribi més aviat del que està previst. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar ahir dimecres que l'Agència Europea del Medicament podria aprovar-la ja el 8 de març i que es distribuís molt aviat, cosa que podria suposar un revulsiu a la campanya perquè amb una sola dosi, en aquest cas, n'hi ha prou. Calzón, però, no ha sabut donar una solució per als majors de 55 anys de col·lectius essencials com els docents d'infantil, primària i secundària i les forces de seguretat que no podran rebre la vacuna d'AstraZeneca. Espanya continuarà amb la mesura de prevenció de no administrar-la a majors de 55 anys malgrat que l'OMS n'ha avalat la seguretat fins i tot per sobre dels 65 anys.

stats