Societat 09/07/2021

Shakira intenta desmuntar l'acusació de frau fiscal adduint que residia a les Bahames

La cantant està acusada d'haver defraudat 14,5 milions d'euros entre els anys 2012 i 2014

i
Joan Callarissa
3 min
Shakira durant un concert al Líban el 2018.

BarcelonaLa defensa de Shakira ha intentat desmuntar l'acusació de frau fiscal adduint que la cantant disposava d'un certificat de residència permanent a les Bahames i que fins al 2015 la seva presència a Espanya no va superar els 183 dies anuals que l'obligaven a tributar-hi. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, un pèrit designat per la defensa de l'artista i un inspector de l'Agència Tributària van comparèixer ahir davant la titular del jutjat d'instrucció número dos d'Esplugues de Llobregat, que la investiga per presumpte frau de 14,5 milions d'euros entre els anys 2012 i 2014.

La querella de la Fiscalia es basa en informes de l'Agència Tributària que sostenen que la cantant va eludir el pagament d'impostos a la Hisenda espanyola simulant que no residia al país i ocultant la seva renda a través d'un entramat societari amb seu en paradisos fiscals. El tècnic d'Hisenda i el pèrit fiscal designat per Shakira han declarat conjuntament davant la jutge, en una compareixença en la qual han contraposat les seves tesis en relació amb el principal objecte de discussió entre acusació i defensa: si la cantant va viure a Espanya més de 183 dies a l'any, temps mínim per adquirir la condició de resident fiscal.

El certificat de residència és també fiscal?

La defensa de l'artista colombiana argumenta que durant els exercicis investigats disposava d'un certificat de residència permanent a les Bahames, una acreditació que els inspectors de l'Agència Tributària no reconeixen a l'efecte de residència fiscal. A partir d'aquí, les discrepàncies entre Hisenda i el pèrit de la defensa s'han centrat en la metodologia per comptabilitzar el nombre de dies que la cantant va residir a Espanya, ja que a la seva declaració com a investigada davant la jutge va sostenir que abans del 2015 solament visitava puntualment Barcelona amb motiu de la seva relació amb el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué.

Els inspectors de l'Agència Tributària compten com a estada a Espanya no només els dies en què està acreditada la seva presència al país –mitjançant xarxes socials, factures o ús de targetes de crèdit–, sinó també les absències esporàdiques de l'artista amb motiu dels seus viatges a l'estranger i, amb aquests càlculs, consideren que va superar els 183 dies de residència. Per contra, el pèrit de la defensa manté que aquests dies d'absència esporàdica –amb motiu de les seves gires de concerts o la seva participació al programa televisiu The Voice als Estats Units– no han de comptabilitzar-se com a temps de residència a Espanya.

La quota i l'entramat es donen per amortitzats

Mes enllà dels dies de residència efectiva, no és objecte de discussió entre les parts ni la quota defraudada –que la cantant ja ha retornat a Hisenda– ni l'entramat d'empreses domiciliades a les illes Verges britàniques, les illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg, amb les quals canalitzava els beneficis de la seva activitat professional. En la seva querella, la Fiscalia acusa Shakira i el seu assessor fiscal als Estats Units de sis delictes contra la Hisenda pública i d'ordir un "pla" per no pagar ni l'IRPF ni l'impost sobre el patrimoni, utilitzant un entramat de societats radicades en paradisos fiscals que formalment eren les titulars dels ingressos que percebia.

A més, afegeix la querella, la intèrpret va subscriure acords amb les autoritats fiscals de Luxemburg, els denominats tax ruling, per aconseguir unes condicions "específiques i privilegiades de tributació", quan ja residia a Espanya i tenia l'obligació de pagar els impostos en aquest país. En total, la querella estima en 12,3 milions d'euros la quantitat que Shakira hauria hagut de fer efectiva a l'Agència Tributària per l'IRPF dels exercicis 2012, 2013 i 2014 i en gairebé 2,2 milions la suma que hauria d'haver pagat a l'Agència Tributària de Catalunya pel patrimoni que va disposar en aquells anys. A través d'un comunicat, la defensa de Shakira sosté que la compareixença és "un pas més en un procediment que encara es troba en fase d'instrucció" i ressalta la seva "disposició absoluta a col·laborar amb l'autoritat judicial i tributària per solucionar la diferència de criteri".

stats