Societat 22/04/2022

Sexualitat, menjar saludable i salut mental: les inquietuds dels adolescents mallorquins

El Departament d’Infància i Família de l'IMAS ha presentat els resultats del 'Diagnòstic sobre el benestar d’infants i adolescents a Mallorca'

ARA Balears
3 min
Presentació del 'Diagnòstic sobre el benestar d'infants i adolescents a Mallorca'.

PalmaEls joves d’entre 10 i 17 anys de Mallorca demanen més informació sobre alimentació saludable i disseny de menús i esport; les nines estan més interessades a saber més sobre sexualitat i també són les més preocupades per la salut mental, encara que ambdós gèneres mostren interès per estar bé emocionalment i psicològicament. Aquestes són algunes de les inquietuds que han mostrat els joves mallorquins i que es recullen en el Diagnòstic sobre el benestar d’infants i adolescents a Mallorca, que ha presentat aquest divendres el Departament d’Infància i Família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials.

Aquest document s'ha fet a partir de quatre tipus d’enquesta: a infants i adolescents d’entre 10 i 17 anys (1.335); a famílies, per recollir informació sobre infants de 0 a 10 anys (3.148); a personal tècnic del Govern, Consell i ajuntaments (122), i a professionals d’entitats relacionades amb la infància i l’adolescència (38). 

A més de la sexualitat, el menjar saludable i la salut mental, l'informe mostra que els adolescents de l'illa troben a faltar espais on puguin donar la seva opinió i associacions juvenils en les quals participar, un fet que també subratllen des de les entitats i que corroboren la necessitat de posar en marxa un Consell de la Infància i l’Adolescència. Pel que fa a la seva vida digital, un 74,6% té comptes oberts en diferents xarxes socials i el 64,6% considera que se’ls respecta la intimitat en fer-les servir. Quant al perill que suposa l'entorn digital, un 57,5% troba que disposa de suficient informació.

Els resultats de l’estudi en l’àmbit del maltractament recullen que el 30% de les agressions que reben infants i joves són verbals, que es donen majoritàriament en l’entorn escolar i al carrer, i que els motius principals són les característiques del cos, la ideologia, la manera de vestir i els gustos i aficions. Tot i això, els grups més joves confirmen que a l’escola se senten cuidats i que se’ls faciliten recursos per abordar les necessitats emocionals. Això no obstant, destaquen la necessitat d’eines per conèixer millor l’ansietat i la depressió.

Pel que fa a les respostes de les famílies, un 89,7% diuen que els seus infants consideren el municipi on viuen com un lloc agradable i la valoració dels parcs i espais públics és prou bona, amb un 3 sobre 4. A l’hora de fer peticions de millora, coincideixen amb els adolescents a reclamar més activitats d’esbarjo, una oferta lúdica i esportiva més econòmica i adaptada a totes les franges d’edat. 

Bases del que serà el futur Pla de l’Atenció i els Drets de la Infància i Adolescència de Mallorca 

Els resultats d'aquest estudi reflecteixen la situació del col·lectiu analitzat a l’illa i servirà per apuntalar les bases del que serà el futur Pla de l’Atenció i els Drets de la Infància i Adolescència de Mallorca (PADIAM). La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat que aquest ha estat un dia molt important, "perquè feim una passa important pel benestar dels infants i joves de tota l’illa, prèvia a la posada en marxa d’un pla insular que ens permeti desenvolupar les polítiques d’atenció a la infància d’una manera més precisa, més encertada i més ajustada a la realitat dels nostres joves".

Per part seva, la presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha subratllat que la perspectiva de les persones que han participat en les enquestes ha permès "obtenir una radiografia fidel de la realitat". En aquest sentit, ha dit que ara toca "analitzar, proposar i intercanviar opinions" per continuar fent feina.

stats