Salut

Els primers homes a provar una píndola anticonceptiva que no altera les hormones

Una clínica de Nottingham comença l'assaig d'un fàrmac que es basa en la supressió de la vitamina A per reduir la fertilitat

3 min
Un home sostenint unes pastilles

LondresLa píndola per a homes podria estar una mica més a prop. Setze homes de la ciutat britànica de Nottingham s'han convertit en els primers voluntaris que participen en el primer estadi de l'assaig clínic per comprovar l'efectivitat d'una nova pastilla que redueix la fertilitat masculina. El fàrmac, anomenat YCT-529, l'ha desenvolupat en els darrers anys l'equip de la professora Gunda Georg, de la Universitat de Minnesota. Funciona desactivant una proteïna anomenada receptor alfa de l'àcid retinoic (RAR-alfa) dins de l'organisme humà. Això evita que el RAR-alfa s'uneixi a una forma de vitamina A que, a la vegada, hauria d'aturar la formació d'espermatozoides als testicles. La gran novetat d'aquesta fórmula és que no és una píndola que actuï sobre l'hormona testosterona.

De fet, ja hi ha anticonceptius per a homes que són definits com a agents hormonals i que estan clínicament testats. Els assajos en marxa són de dos tipus: el primer, una pastilla que es pren per via oral; el segon, un gel que s'aplica de manera tòpica. La pell absorbeix compostos de tipus testosterònic i es redueix la producció d'esperma. Fins ara, però, els efectes secundaris pel que fa a l'alteració de les hormones l'han desencoratjat.

"L'última innovació en anticoncepció va ser la píndola anticonceptiva per a dones, ja fa més de 60 anys. El món està preparat per a un agent anticonceptiu masculí, i produir-ne un que no actuï sobre hormones és el més adequat, tenint en compte el que sabem sobre els efectes secundaris que han patit les dones durant dècades a partir de la píndola. Hem escollit conscientment inhibir la via de senyalització de la vitamina A als testicles perquè gairebé cent anys d'investigació l'han validat i demostra que la infertilitat es pot revertir fàcilment", ha dit en un comunicat la professora Georg, alemanya d'origen però establerta als Estats Units. De fet, des de la dècada del 1930 se sap que si se sotmet els ratolins a una dieta baixa en vitamina A es tornen infèrtils. Aquest és el principi bàsic de la píndola desenvolupada per l'equip de Georg.

Publicitat de Your Choice sobre la píndola masculina.

Mil espermatozoides per batec

Trobar un medicament que pugui bloquejar de manera segura i temporal la fertilitat masculina s'ha demostrat, fins ara, un repte, en part perquè els homes produeixen uns mil espermatozoides per cada batec del cor, en comparació amb la producció d'un o dos òvuls al mes de les dones. Tanmateix, l'administració d'YCT-529 en ratolins s'ha demostrat efectiva en el 99% dels casos per prevenir embarassos. En els micos va disminuir el nombre d'espermatozoides després de dues setmanes. En totes les proves fetes amb animals, els efectes es van revertir quan es va interrompre el tractament.

Els resultats de la investigació es van donar a conèixer a la primavera i ara han començat els assajos clínics, que tenen lloc a Nottingham i inclouen voluntaris que han decidit no tenir fills i que ja s'han fet la vasectomia. Per avaluar-ne la seguretat, aquests subjectes rebran dosis baixes del medicament, que s'aniran escalant seguint el mètode habitual de qualsevol assaig clínic. A partir d'aquí, els participants seran monitoritzats de manera estricta i molt propera per detectar qualsevol possible efecte advers. La mesura de l'efectivitat de la píndola es farà a partir de la comprovació de la quantitat d'espermatozoides presents en l'esperma.

Els primers resultats de l'assaig s'esperen per a la primavera. En funció d'aquests resultats, s'incrementarà el nombre de voluntaris inclosos en els assajos. "Aquest pot ser un moment històric", ha destacat també la professora Georg. La investigació inicial de l'equip de la Universitat de Minnesota va ser finançada pel govern nord-americà. Després dels primers resultats positius, la llicència per produir i desenvolupar els assajos s'ha venut a YourChoice Therapeutics, una empresa amb seu a San Francisco que ja publicita el seu producte en experimentació com a "control de la natalitat dissenyat per a homes". El finançament de la fase clínica i industrial d'YCT-529 correspon a Y-Combinator, l'accelerador d'empreses emergents que havia dirigit Sam Altman, que ara lidera OpenAI. Akash Bakshi, cofundador i director executiu de YourChoice, assegura que la píndola es pot combinar amb kits de proves domiciliàries que permetrien als homes comprovar quins són els nivells d'espermatozous i si són prou baixos perquè un embaràs resulti altament improbable.

La pregunta immediata és quan es podria comercialitzar la píndola anticonceptiva per a homes. Normalment, caldria esperar 10 anys. Però el compost actiu d'YCT-529 ja s'ha provat en animals, que l'haurien tolerat bé, d'acord amb la doctora Georg. A més, el fet que la píndola afecti la producció d'esperma –l'espermatogènesi– fa que sigui més senzill de monitoritzar-ne l'efectivitat. Georg, creu, doncs, que es trigarà menys. En qualsevol cas, el seu equip ja treballa en una segona generació de compostos per si hi hagués cap problema amb la primera.

stats