Societat 10/01/2020

Detenen una menor com a nexe entre la víctima de la violació en grup i els agressors

En total la Policia Nacional ja ha arrestat vuit persones i la investigació continua oberta

Alba Tarragó
3 min
Imatge d'arxiu del barri de Corea a Palma

PalmaLa Policia Nacional va detenir aquest dijous dos menors per la violació en grup d'una adolescent de 13 anys al barri de Corea de Palma, un al·lot i una al·lota. El cos de seguretat considera que la jove va ser el suposat enllaç entre la víctima i els seus agressors. Amb aquests dos, ja són vuit els arrestats: set menors de 18 anys i un altre jove, de 19 anys, que ha passat a disposició judicial aquest horabaixa al jutjat d'instrucció número 9 de Palma, on el titular ha decretat la seva llibertat provisional.

La resta d'arrestats entre dimarts i dimecres quedaren en llibertat amb càrrecs, tret d'un, que ha tornat al centre de menors on estava intern per delictes anteriors. Segons han avançat l'Última Hora i el Diario de Mallorca, un dels menors va enregistrar els fets i va mostrar les imatges a la policia per intentar demostrar que van ser relacions consentides.

Els dos primers menors varen ser detinguts aquest dimarts com a presumptes autors de l'agressió. En relació amb els mateixos fets, la Policia Nacional ha arrestat el migdia d'aquest dijous un jove de 19 anys i l'horabaixa tres menors més, de manera que s'ha arribat a sis detinguts en dos dies. Un dels adolescents arrestats havia rebut un permís per sortir del centre de menors on estava intern i passar el Nadal amb la família. Així, després de declarar a la prefectura de la Policia Nacional, va tornar a ingressar al centre. De moment, la investigació continua en marxa i no es descarten noves detencions.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que tant els agressors com la víctima, que es trobava acompanyada d'una amiga, es varen desplaçar des del barri de Son Gotleu fins als edificis d'habitatges socials del Camp Redó, coneguts com a Corea. La violació es va produir en un d'aquests pisos, tot i que es desconeix si era de la víctima o d'un dels agressors.

La víctima va denunciar la violació el 25 de desembre, l'endemà dels fets. D'entrada, la Policia Nacional havia comunicat que tenia 14 anys, però fonts amb accés a dades de la investigació han confirmat a l'ARA Balears que en té 13. Els investigadors tracten el cas com una violació en grup, segons han confirmat fonts de la Policia Nacional a l'ARA Balears, però no en donen informació, i han d'aclarir el grau de participació de cadascun dels cinc sospitosos; si hi varen col·laborar d'alguna manera o bé no varen fer res per impedir-la ni per avisar ningú.

Hermetisme al barri de Corea

"Aquí no hi ha hagut cap violació, deixau de demanar", crida una veïna del barri de Corea davant la presència dels mitjans, mentre demana que no enregistrem imatges del barri ni, molt menys, dels menors que hi ha al carrer. "No sabem res, només el que veim a la televisió", assegura una altra dona que passeja el ca per la zona.

Han passat més de dues setmanes des de la violació i ningú no sembla haver sentit res, ni conèixer ningú implicat o relacionat amb els agressors. Tres dones grans estan assegudes al sol a la plaça que ha quedat al mig de tots els blocs després de la demolició del número VIII. Una d'elles assegura que "ningú no explicarà res, perquè es protegeixen entre ells". A més, adverteixen: "Compte a qui li demanes per aquest tema, et poden ventar". Segons elles, els fets es varen produir als habitatges més propers al carrer de Felip II. "Quan passis per allà, on veus aquell jove, millor que passis de llarg", aconsella una.

Un grup de veïns parlen entre ells al carrer i murmuren "periodistes" en passar pel seu costat. Al matí gairebé només es veuen dones grans, que van i venen de fer la compra. Dues veïnes de fora de Corea asseguren estar "preocupades" perquè a les seves famílies i hi ha al·lotes joves que han de passar pel costat dels blocs per agafar l'autobús. "No ens diuen res i volem saber qui ha estat", reclamen.

A la plaça que hi ha davant el supermercat una filla amb la seva mare anciana s'asseuen en un banc i expliquen que no es varen adonar de res la nit de l'agressió. Malgrat això, la més jove explica que aquell vespre els residents dels blocs varen instal·lar diverses carpes amb llums a l'interior dels patis per sopar-hi. "Em va sorprendre que l'endemà no hi quedàs absolutament res, crec que va ser pel tema de la violació", assenyala. Sobre els detalls de l'agressió insisteix que "ningú parlarà del tema: per fer feina no hi ha família, però per robar i delinquir, sí, es cobreixen entre ells".

Cort contra les agressions sexuals

L'Ajuntament de Palma ha condemnat aquest dijous l'agressió sexual grupal a una menor a Palma. El batle, José Hila, i els seus membres, traslladen el seu suport a la víctima i a la seva família i li mostren la seva confiança en el procés judicial obert. Per la seva banda, la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha manifestat la seva preocupació davant els fets i ha insistit en la necessitat de continuar treballant a les escoles i els instituts de Palma amb pedagogia sexual i afectiva. Segons Vivas, la prevenció és el camí per tal que els joves aprenguin a construir relacions igualitàries que evitin que es tornin a produir fets com aquests.

stats