Societat 31/03/2021

El PP i l'abstenció del PSOE tomben la petició per recuperar la casa d'Emili Darder

Els socialistes havien proposat al Senat una esmena finalment rebutjada que es limitava a demanar que continuï el diàleg entre les dues institucions

2 min
L'edifici que va ser la casa del batle Emili Darder i que avui en dia és seu de la Delegació de Defensa a les Balears.

La Comissió Constitucional del Senat ha rebutjat aquest dimarts una moció defensada pel senador autonòmic de les Balears, Vicenç Vidal, que instava el govern espanyol i el Ministeri de Defensa a iniciar els tràmits necessaris per cedir a l'Ajuntament de Palma la casa del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder. L'abstenció del PSOE i el vot en contra del PP han tombat la proposta del grup d'Esquerra Confederal, del qual forma part Vidal, i que volia que Cort es fes càrrec del pis amb l'objectiu de crear-hi un centre cívic humanístic públic.

Cal recordar que Darder fou sentenciat per un tribunal militar i va ser assassinat per un falangista el 1937. Després les autoritats franquistes varen expropiar la seva casa i de llavors ençà és propietat del Ministeri de Defensa. A més, l'edifici avui dia és seu de la Delegació de Defensa de les Balears.

Els socialistes han presentat poques hores abans del debat al Senat una esmena que es limitava a demanar que continuï el diàleg i a cercar "una solució respectuosa amb l'ordenament jurídic que permeti conciliar les necessitats i els interessos de les parts afectades", però ha estat rebutjada pel grup d'Esquerra Confederal. "M'entristeix que el PSOE alenteixi la cessió de l'habitatge de Darder als palmesans", ha dit Vidal en un comunicat, mentre que en la comissió ha comentat que la proposta dels socialistes és "buida de contingut" i no ajuda a "avançar".

El senador del PSIB Cosme Bonet ha justificat el vot en contra del seu partit dient que l'esmena "no serà contundent com un tuit, però sumar vots és millor i més efectiu que una contundència imposada", ha dit referint-se a Vidal. I ha continuat en la mateixa línia: "Pot ser que algú tingui el seu relat sobre senadors bons i dolents, però no tindrà el missatge positiu que permeti interpretar que hem avançat". També ha reiterat que el PSOE comparteix l'objectiu perquè la casa de Darder sigui un centre cívic.

Bonet, a més, ha explicat que el ministeri de Defensa està obert a estudiar la possibilitat de cedir l'edifici en cas que les autoritats locals i autonòmiques n'ofereixi un altre a canvi que tingui unes característiques i un valor econòmic semblant.

El senador del PP Rodrigo Mediavilla ha defensat el vot en contra dels conservadors perquè, segons ha dit, la memòria democràtica que reivindica la moció està plena de "sectarisme" i "odi", i ha defensat que es reconeguin els "errors" dels bàndols republicà i franquista.

stats