Salut
Societat 04/12/2019

El 40% dels vídeos sobre la seguretat de la vacunació infantil reprodueixen un discurs antivacunes

La desconfiança creix: la meitat dels europeus creuen que les vacunes tenen efectes secundaris greus

Gemma Garrido Granger
3 min
El 40% dels vídeos sobre la seguretat de la vacunació infantil reprodueixen un discurs antivacunes

Barcelona"Els missatges antivacunes són tan contagiosos i perillosos com les malalties que afavoreixen de propagar", va avisar el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, l'estiu passat quan quatre estats europeus –el Regne Unit, Grècia, Albània i la República Txeca– van perdre l'estatus de països lliures de xarampió. L'autoritat internacional de la salut atribuïa la caiguda de la taxa de vacunació entre la població europea a la proliferació de discursos antivacunes a les xarxes socials. Aquest dimecres el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Metges de Barcelona han denunciat l'impacte d'aquesta desinformació a Catalunya mitjançant l'estudi El discurs antivacunes a internet.

Dos de cada cinc vídeos a YouTube (40%) que responen dubtes sobre l'eficàcia i la seguretat de la vacunació infantil reprodueixen discursos antivacunes, la majoria (90%) basats en arguments falsos sobre el perill que suposa per a la salut dels menors la presència d'elements tòxics i la relació de les vacunes en el desenvolupament de malalties com l'autisme. "En els últims anys internet ha afavorit la visibilitat dels discursos antivacunes i s'hi poden trobar molts continguts que generen desinformació i confusió i que provoquen dubtes i reticències molt especialment entre algunes famílies", ha lamentat el president del CAC, Roger Loppacher, en la presentació de l'informe.

El 90% dels vídeos analitzats per l'organisme qüestionen la seguretat, l'eficàcia i la conveniència de les vacunes, i els experts alerten que la mateixa dinàmica de les xarxes socials facilita que es popularitzin continguts amb independència de la seva veracitat. L'Eurobaròmetre de l'abril passat ja reflectia dades preocupants sobre la desconfiança ciutadana respecte a la vacunació: la meitat dels europeus (48%) creuen que causen efectes secundaris greus; dos de cada cinc (38%), que poden provocar la malaltia que pretenen evitar, i tres de cada deu (31%), que afebleixen el sistema immunitari.

De fet, fa anys que els professionals de la salut alerten que les xarxes socials s'han convertit en una caixa de ressonància de pors respecte a evidències científiques i un espai per desacreditar la medicina. L'informe assenyala que el 70% dels discursos antivacunes els protagonitzen persones que s'identifiquen com a metges –vestits amb bata blanca per reforçar el missatge– i la meitat arriben fins i tot a banalitzar la immunitat col·lectiva (vacunar-se gairebé tota la població per protegir els més vulnerables i els que no es poden immunitzar).

Quatre expedients a Barcelona

El CAC ja ha denunciat fins a 10 vídeos amb títols com Si estimes els teus fills, no els vacunis, a YouTube per demanar-ne la retirada. La plataforma, segons ha indicat Loppacher, ja està analitzant la petició. "La decisió d'uns pares de no vacunar no només afecta el propi fill, sinó també la salut de la resta de la població", ha recordat el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha avisat que, si els discursos antivacunes quallen entre la població, es produirà un "retorn al passat". "La vacunació no és no només una protecció individual, és un acte de solidaritat per al conjunt de la societat", ha subratllat.

L'informe El discurs antivacunes a internet ha analitzat els 10 primers vídeos a YouTube que tenen un discurs obertament contrari a les vacunes i que registren més d'un milió i mig de visualitzacions. En un de cada dos continguts es defensa que les malalties evitables amb vacunes, per exemple el xarampió, són en realitat benignes i la majoria acompanyen el missatge amb la difusió d'altres mètodes basats en creences i sense suport científic com l'homeopatia, la medicina natural o l'ús d'herbes.

Padrós ha confirmat aquest dimecres que el Col·legi de Metges ha obert quatre expedients a professionals del món de la salut per difusió de continguts que avalen les tesis antivacunes, però ha assegurat que l'actitud de la immensa majoria de metges i professionals sanitaris del país s'alinea amb el codi deontològic.

"Ens hem de sentir tranquils i orgullosos, perquè els resultats ens avalen: tenim uns percentatges de vacunació altíssims i sense imposicions", ha conclòs Padrós. A Catalunya i a Espanya la taxa de vacunació total de la triple vírica –l'única arma capaç d'acorralar el xarampió i frenar-ne l'expansió– és molt alta, tot i que actualment tampoc compleix amb les recomanacions internacionals: un 93% de la població rep les dues dosis, dos punts per sota del llindar que recomana l’OMS.

La carta del Col·legi de Metges de Barcelona que desmunta les 'fake news' sobre les vacunes
stats