Societat 28/10/2023

La segregació lingüística a les Balears costaria 120 milions d'euros anuals, segons UGT

A més, també s'hauria de fer una gran inversió en infraestructures

ARA Balears
2 min
Una aula buida a l'institut de la Ribera de Palma

PalmaUGT Ensenyament ha elaborat un càlcul aproximat de què costaria anualment implementar la segregació lingüística de Vox a les escoles de les Illes Balears i ha determinat que la xifra seria pròxima als 120 milions d'euros. A través d'un comunicat han detallat que per dur a terme aquest càlcul han tingut en compte el cost mitjà anual d'un professor, que és d'aproximadament 46.000 € (inclosos salaris, costos de seguretat...), i la duplicació d'aules i de professorat que serien necessàries per implementar la mesura.

A més, han detallat que aquesta xifra, tot i ser tan elevada, no contempla la inversió necessària amb infraestructures per fer realitat aquesta segregació i poder oferir als alumnes una educació diferenciada per llengua. Des del sindicat han assegurat que aquesta proposta té en contra tota la comunitat educativa de les Illes Balears i que és "totalment innecessària".

Tino Davia, secretari del sector d'Ensenyament ha fet servir la ironia per mostrar tant la disconformitat del sindicat amb la segregació com "l'irreal i sorprenent" que és que els polítics illencs es plantegin aquesta possibilitat. "UGT duu reivindicant la reducció de les ràtios a les aules, a més de la reducció de la càrrega lectiva del professorat des de fa molt de temps, però considerem que no és necessari arribar a l'extrem de tenir un professor per a tres alumnes perquè la seva llengua sigui el castellà", ha ironitzat.

Tot i la ironia, des d'UGT Ensenyament han remarcat la seva preocupació davant els avenços que està fent el Govern balear per implementar la segregació lingüística i han defensat que és "imprescindible" que els polítics responsables de l'àrea educativa convoquin reunions amb els sindicats i tota la comunitat "abans d'aplicar cap mena de canvi".

En aquest sentit, UGT Ensenyament ha criticat també la gestió del Partit Popular a qui ha acusat de "bipolar". En el comunicat ha denunciat que "no és acceptable que el portaveu del Govern, Toni Costa, descarti la segregació d'alumnes en una comunicació oficial, però que hores més tard descobrim, a través de la premsa, que el conseller d'Educació i Universitats ha promès a Vox un pla detallat per segregar als alumnes per llengua".

Amb tot, critiquen que s'està obviant que la mesura que es proposa suposaria "una merma" de drets de l'alumnat castellanoparlant en l'adquisició del coneixement d'una de les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, la qual cosa, en la pràctica, generaria una disminució d'oportunitats laborals en el futur.

Així, el sindicat ha avisat al Govern de les Illes Balears que igual que va passar amb el TIL "es denunciarà davant els tribunals qualsevol intent d'estigmatitzar els alumnes i les seves famílies".

stats