Societat 27/09/2018

Esgotada la darrera possibilitat de localitzar els quatre cossos a la fossa de Montuïri

Sota el forn crematori només s'han trobat algunes restes que pertanyen a enterraments ordinaris del s. XIX

C. Amengual
2 min
És el tercer dia que els dos arqueòlegs treballen a la zona del forn crematori del cementeri. / ISAAC BUJ

PalmaEl tercer i darrer dia de la segona fase d'exhumació a la fossa de Montuïri ha finalitzat sense obtenir l'èxit esperat. El grup encarregat de les tasques d'excavació ha donat per acabada la intervenció en aquest municipi, lamentant que "s'ha intentat localitzar els quatre veïns campaners però això no ha estat possible".

El coordinador del grup, Jaume Servera, ha explicat que només s'han documentat diversos enterraments ordinaris del cementiri antic, que probablement pertanyen al s. XIX. Els dos cranis i la pelvis localitzats dimecres també serien d'aquest període i no sembla que estiguin articulats ni que pertanyin al mateix individu.

Després de dos anys de recerca, la intervenció a la fossa de Montuïri finalitza sense pistes sobre els cossos de Bartomeu Ballester Roig, Jaume Puig Puigserver 'Aquesta era la darrera possibilitat per trobar els quatre veïns de Campos assassinats l'any 1936. Tanmateix, no s'ha pogut confirmar la informació dels testimonis orals i escrits, que indicaven les zones dels enterraments, ja investigades.

Les tasques del primer dia, dimarts, se centraren a desmuntar el forn, feina que va resultar més complicada del que s'esperaven, mentre que la jornada de dimecres i d'aquest dijous s'ha pogut dedicar a l'exhumació dels cossos, segons han informat els dos arqueòlegs de la Societat de Ciències Aranzadi, l'encarregada dels treballs de recerca, que treballen en el perímetre d'uns tres metres quadrats de les 8 h a les 18 h.

Aquesta segona fase ha estat la continuació de les tasques iniciades el setembre de l'any passat, quan es va intervenir al jardí de l'entrada del cementeri i a la fossa sèptica. Sense èxit en la recerca, es decidí dur a terme una segona intervenció enguany per explorar sota el forn crematori, l'únic indret que quedava per examinar. "Hi havia poques possibilitats de trobar-hi els cossos però volíem esgotar-les totes", va declarar dimecres la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur. Després de tres dies de recerca ja no queda cap esperança.

stats