Salut

Sardina, seitó, calamar... Els 13 peixos recomanats per no ingerir massa mercuri

Investigadors del CSIC detecten 13 espècies mediterrànies que no superen els valors de metalls recomanats per la UE per preservar la salut

2 min
Una parada de venda de peix del Mercat de la Boqueria de Barcelona

BarcelonaLa ingesta de mercuri a través del consum de peix i marisc ha motivat diferents avisos de les autoritats sanitàries per moderar el consum de les varietats més propenses a contenir dosis massa altes d'aquest metall, que pot ser un risc per a la salut. Ara, un estudi científic ha identificat les espècies mediterrànies més segures perquè no superen els límits màxims que recomana la Unió Europea (UE). La sardina, el seitó, l'orada i el calamar formen part d'aquesta llista amb 13 espècies extreta després de l'anàlisi d'un total de 58 que són habituals en la dieta a Espanya, Itàlia i França.

La llista pot ajudar a "minimitzar la ingesta" d'aquest metall. "És el preu que hem de pagar quan mengem peix", conclou l'investigador de l'IDAEA-CSIC Joan O. Grimalt, autor principal del treball publicat a la revista Environmental Pollution. La sardina, el besuc i la resta dels que destaquen els científics són peixos que tenen "una bona quantitat d'àcids grassos insaturats que són més beneficiosos des del punt de vista nutricional", afegeix. Amb els resultats a la mà, les autoritats sanitàries "haurien de prestar especial atenció i fer les recomanacions preventives adequades", insisteixen els científics, que han extret les conclusions després de 1.300 exemplars analitzats d'espècies que estaven a la venda als mercats.

El mercuri és un element tòxic natural que, ingerit en quantitats massa elevades, pot fer mal als ronyons, els pulmons, el sistema cardiovascular i el nerviós, recorden els investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, que ha fet l'anàlisi. Les embarassades i els infants han de tenir especial cura a l'hora de menjar amb regularitat alguns tipus de peix i marisc i, de fet, fa tres anys el ministeri de Sanitat espanyol ja va instar que no se superessin les quatre racions setmanals de peix per mantenir a ratlla la dosi de mercuri a la dieta.

Les 13 espècies amb concentració més baixa de mercuri
  • Sardina
  • Seitó
  • Mare de Lluç o bacallaret
  • Caramel o gerret
  • Besuc
  • Orada
  • Raors
  • Moll de roca
  • Serrà
  • Escorball
  • Salpa
  • Llampuga
  • Calamar

Tot i que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) manté que menjar peix és "segur, saludable i recomanable" sí que alerta sobre els peixos que contenen més mercuri –peix espasa, peix emperador, tonyina vermella i tauró (caçó, solraig, gat i tintorera)– i els desaconsella per a nens menors de 10 anys i embarassades. Entre els 10 i els 14 anys, insta un consum molt reduït d'aquestes espècies, de 120 grams al mes.

stats