Autoritzada la tercera dosi per a les persones d'entre 18 i 39 anys i la quarta per a malalts greus o immunodeprimits

La Comissió de Salut Pública redueix a cinc mesos l'interval per rebre la dosi de reforç des de l'última punxada

3 min
Una dona després de rebre la vacuna en un punt de vacunació massiu a Barcelona.

MadridLa Comissió de Salut Pública ha decidit aquest dijous ampliar l'administració de la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus per a les persones d'entre 18 i 39 anys. El ministeri de Sanitat avança d'aquesta manera en l'estratègia d'immunització de la població cap a les capes més joves de la societat i ho fa en plena sisena onada. Els contagis continuen disparats i la incidència a tot l'Estat ha arribat a més de 3.100 casos per cada 100.000 habitants, unes xifres mai vistes fins ara. Amb tot, aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, parlava ja d'un "alentiment" del ritme de contagis durant l'última setmana, tot i que encara demanava agafar les dades amb "prudència".

La vacunació d'aquests nous grups d'edat es farà també de major a menor i per grups de deu en deu, ha explicat la ministra en roda de premsa. És a dir, començaran a rebre la tercera punxada les persones de més de 30 anys i s'anirà baixant fins a arribar als joves de 18 anys. "Sempre prioritzant les persones de risc", ha matisat Darias. Ara bé, cada comunitat autònoma decideix les condicions de la vacunació i el departament de Salut ha comunicat que s'informarà "properament" sobre quan i de quina manera es posaran les dosis de record a les franges més joves, informa Gemma Garrido Granger.

Amb les dades a la mà, les persones que tenen entre 20 i 39 anys són les més reticents a vacunar-se: una de cada cinc persones en aquest rang d'edat no s'ha immunitzat (tenen la pauta completa el 81% dels que tenen entre 20 i 29 anys i el 79% dels que tenen entre 30 i 39). La dada contrasta molt amb els que tenen més de 40 anys (nou de cada deu persones tenen les dues dosis i en les edats més avançades el percentatge s'acosta al 100%), però també amb els joves d'entre 12 i 19 anys, un 87% dels quals ja s'han vacunat.

Quarta dosi per a les persones immunodeprimides

La Comissió de Salut Pública també ha acordat aquest dijous que les persones immunodeprimides podran rebre una dosi extra. Aquest col·lectiu va ser el primer a rebre la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 i ara també serà el primer a rebre una dosi addicional de la vacuna. Se'ls podrà administrar un cop hagin passat cinc mesos de l'última punxada. El mes de setembre, el ministeri de Sanitat va autoritzar que les persones amb una situació d'immunodepressió, podien rebre una dosi extra de la vacuna.

El ministeri de Sanitat ha anat avançant en l'estratègia d'administrar una dosi de reforç per a tota la població. Abans de les vacances de Nadal, la Comissió de Salut Pública va abaixar el llindar de la tercera dosi fins als més grans de 40 anys. A més, també hi va incloure tots els vacunats amb AstraZeneca, que ara poden rebre la tercera punxada de la vacuna un cop passats tres mesos de l'última dosi.

Cinc mesos des de l'última dosi

La Comissió de Salut Pública també ha acordat reduir un mes l'interval de temps que s'havia d'esperar per rebre aquesta dosi de reforç. Fins ara era de sis mesos des de l'última punxada, però a partir d'ara aquest període es redueix a cinc mesos. "Va en consonància al que han fet països del nostre entorn", ha justificat Darias. La ministra, a més, ha dit que hi ha evidència científica que demostra que a partir dels cinc i sis mesos després de rebre la segona dosi comença a "disminuir l'efectivitat" de la vacuna.

La pauta no canvia per a les persones que s'hagin contagiat de covid-19: hauran de deixar passar quatre setmanes un cop hagin superat la infecció i alhora també s'hauran de complir els cinc mesos que ha establert ara Sanitat des de l'anterior vacunació.

Així doncs, i tenint en compte que la vacunació de les persones de més de 30 anys va començar a finals de juny del 2021 i la de les persones de més de 20 un mes més tard, el temps d'espera imposat pel ministeri ja s'ha complert i els que es van vacunar a l'estiu ja podran rebre la tercera dosi quan les comunitats autònomes comencin a donar cita.

stats