Salut
Societat 22/09/2022

El SAMU061 commemora el seu 30 aniversari i es reivindica com el "servei de referència en la coordinació i assistència sanitària d'emergències" de les Balears

A l'acte s'ha homenatjat a 42 treballadors i extreballadors del servei que han fet feina durant 25 anys al 061

ARA Balears
2 min
Treballadors i extreballadors del SAMU061 reben un homenatge pel 30 aniversari del servei sanitari.

PalmaEl Servei d’Atenció Mèdica Urgent del 061 Balears (SAMU061) fa 30 anys i aquest dijous s’ha celebrat una festa d’aniversari per commemorar les tres dècades dedicades a l’atenció mèdica en el lloc del succés i a millorar els nivells de mortalitat en els processos de salut greus i crítics.

L’esdeveniment, que ha tingut lloc al Castell de Bellver, ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, i el gerent del SAMU061, Eloy Villalba, a més de nombrosos professionals que treballen o han treballat en el servei durant les seves tres dècades d’existència, segons ha informat la Conselleria de Salut.

Durant la gala, s’ha lliurat una distinció a 42 treballadors i extreballadors del servei que han passat més de 25 anys en el 061. Actualment, el SAMU061 té una plantilla total de 748 professionals, cobertura a les quatre illes i "una àmplia gamma de recursos que li permeten ser el servei de referència en la coordinació i l’assistència sanitària a urgències, emergències i catàstrofes de les Illes Balears", ha senyalat Salut. El servei s'encarrega de donar resposta a tots els processos clínics extrahospitalaris urgents que requereixen una complexitat per l’estat crític del pacient, bé sigui de manera individual o en incidents de múltiples víctimes.

També es fa càrrec de la recepció, la classificació i la regulació mèdica de la demanda rebuda a través del telèfon 061 i coordina els trasllats interhospitalaris de pacients crítics.

El SAMU061 va néixer el 1992 a la central de coordinació d’urgències mèdiques del Centre de Salut Arquitecte Bennàssar de Palma. La central estava gestionada per un metge i un telefonista que disposaven de tres UVIs mòbils, una a Palma, una altra a Inca i la tercera a Manacor, amb un metge i dos tècnics sanitaris en cada UVI. Ara, la seva flota inclou 55 vehicles aeris i terrestres i recursos de suport vital avançat d’infermeria i pediatria.

Mentre que l’any 1997 el SAMU061 va rebre 144.423 telefonades, el 2020 van ser 786.782, la qual cosa demostra el creixement del servei i l’atenció a la població resident i flotant, a més de l’increment en recursos humans, mòbils i en tecnologia electromèdica.

stats