Societat 20/07/2021

El SAMU 061 coordina el trasllat amb avió d'un pacient amb covid de Menorca

Els seus pulmons no responien a la ventilació mecànica a causa del covid-19 i la pneumònia

Iván Martín
2 min
Moment del trasllat de Menorca a Son Espases.

MaóEl SAMU 061 ha coordinat amb èxit el trasllat d’un pacient amb necessitats d’oxigenació extracorpòria. El pacient és un home de 57 anys amb covid-19 i pneumònia bilateral que ha estat traslladat de l’hospital Mateu Orfila de Maó a Son Espases amb un equip mèdic multidisciplinari d’ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) compost per un intensivista, un perfussionista i un cirurgià vascular de Son Espases, a més d’un metge i un infermer del 061.

El dispositiu, que es va activar dilluns, va estar coordinat des de la central de coordinació del SAMU 061 i es va dur a terme en dues fases: en la primera, l’equip que havia de sotmetre el pacient a la tècnica ECMO es va traslladar de Mallorca a Menorca amb l’avió ambulància del SAMU 061; una vegada a Menorca, es va activar una ambulància per a casos de coronavirus. Després d’estabilitzar el pacient, es va iniciar la segona fase traslladant-lo del Mateu Orfila a Son Espases; per recollir-lo a l’aeroport de Son Sant Joan es va activar una ambulància i l’equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials.

Els pulmons del pacient en qüestió no responien a la ventilació mecànica a causa del covid-19 i la pneumònia. Però va poder ser traslladat gràcies a l’ECMO, una tècnica complexa que dona assistència cardíaca i respiratòria als pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos, i amb l’ECMO es pot assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. La tècnica consisteix a introduir una cànula en una vena central i una altra en una via arterial o venosa central per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang, que posteriorment és impulsada per una bomba i passada per un aparell que l’oxigena abans d’introduir-la una altra vegada dins l’organisme.

stats