Societat 08/01/2024

Salut suspèn temporalment l'activitat de l'empresa de càtering que va intoxicar quatre escoles

L'aliment que va provocar la situació va ser un arrós brouós

ARA Balears
2 min
Un menjador escolar en una imatge d'arxiu

PalmaLa Direcció General de Salut Pública ha pres la decisió de suspendre temporalment l'activitat de l'empresa encarregada del servei de càtering, arran de les investigacions fetes pel Servei de Seguretat Alimentària, per esclarir les causes del brot d'intoxicació alimentària que va afectar 149 infants i 5 professors de quatre col·legis palmesans el passat mes de desembre. Els centres afectats foren el CEIP Maria Antònia Salvà, amb 52 menors i 2 professors perjudicats; el CEIP Cas Capiscol, amb 71 infants i 2 professors; el CEIP Aina Moll, amb 20 infants afectats, i el CEIP el Viver, amb 6 infants i 1 professor.

L'aliment sospitós va ser un arròs brouós que es va servir de menú, i el brot d'intoxicació alimentària, que es va produir el passat 20 de desembre, va afectar finalment un total de 149 alumnes i 5 professors de quatre centres educatius. Les persones afectades varen presentar un quadre de dolor abdominal, diarrea i vòmits, tots de caràcter lleu, i no es va produir cap ingrés hospitalari. Segons es desprèn de la documentació recollida i de l'anàlisi de les enquestes fetes als manipuladors, "hi ha discrepàncies entre la pràctica declarada i la documentació que presenta l'empresa de càtering en el seu Pla de Seguretat Alimentària", assenyala Salut.

Mancances en les anàlisis dels perills

És per aquesta raó que el programa de gestió de seguretat alimentària de l'empresa s'ha considerat "no concorde als processos reals que s'hi duen a terme". La versió que aporta el programa "no demostra que compleixi amb la finalitat d'analitzar i controlar els perills i punts crítics on hi pot haver contaminacions alimentàries, fet que posa en risc la salut pública". D'altra banda, fins avui, "l'empresa no ha aportat cap informació, anàlisi o dada que suggereixi que coneix les causes de la fallada en la innocuïtat dels aliments i les mesures per mitigar-la, la qual cosa genera incertesa sobre les mesures correctores que aplicarà per evitar futurs riscs en la salut pública", explica Salut.

Per tot plegat, la Direcció General de Salut Pública suspèn temporalment l'activitat d'aquesta empresa fins que en redissenyi el programa de seguretat alimentària. La mesura s'ha pres davant les "mancances evidents en el sistema de gestió de seguretat alimentària que va presentar l'empresa". La decisió, diu Salut, "vol garantir la seguretat i la salut de la població, prioritzant la prevenció i la correcció de pràctiques que puguin posar en risc la integritat dels consumidors".

Per la seva banda, la Conselleria d'Educació i Universitats ja ha comunicat als centres afectats la suspensió temporal de l'activitat de servei i elaboració de menjars preparats a la cuina central d'aquesta empresa. Fins a nou avís, el servei de menjador es continuarà oferint amb normalitat a través d'una subcontractació de la prestació de càtering.

stats