Societat 10/02/2020

La salut dels sanitaris balears està en perill davant el coronavirus, adverteix el Sindicat d'Infermeria

El SATSE ha demanat a l'OMS que millori la guia de prevenció de riscos laborals perquè és "insuficient"

Alba Tarragó
3 min
MÉS PRESSIÓ  
 L’increment de feina és proporcional a la major població durant l’estiu.

PalmaLa guia provisional sobre prevenció i control d'infeccions del coronavirus "queda curta", segons el Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (SATSE). L'organització ha advertit aquest dilluns en un comunicat que "s'està posant en perill la salut i la seguretat dels infermers i altres professionals sanitaris dels quals depenen els pacients amb el virus".

Per aquest motiu, el sindicat –com a membre de la federació Global Nurses United (GNU)– ha reclamat al director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, que "millori i enforteixi la guia sobre prevenció i control d'infeccions". La carta adreçada al directiu l'han signada els presidents d'organitzacions i sindicats d'infermeres de tot el món.

Juntament amb això, han reclamat la "convocatòria urgent dels òrgans de prevenció de riscos laborals de l'IB-Salut". Concretament, demanen la compareixença de la Comissió Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals i dels comitès de seguretat i salut de les diferents gerències i sectors sanitaris. A aquesta reunió, expliquen, cal que hi assisteixin "un assessor especialitzat en epidemiologia o malalties transmissibles i el servei de prevenció intern de l'IB-Salut".

Per altra banda, també reclamen "informació permanent sobre la situació del pacient ingressat a l'hospital Son Espases i d'altres casos sospitosos", com el del nin de set anys que es troba actualment aïllat. A més, volen dades sobre les "mesures de protecció dels professionals sanitaris, especialment de les infermeres gestants o en període de lactància materna".

Davant aquesta situació, el SATSE indica que vigilarà "l'estricte compliment de la normativa en matèria de prevenció de riscos". Així, es revisarà "la formació dels infermers, el subministrament dels equips de protecció individuals adequats i la monitorització de l'estat de salut dels professionals que puguin estar en contacte de manera potencial o real amb el virus".

El personal sanitari ha de dur bates impermeables, segons el protocol

Segons la guia de protecció, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, el personal que atengui casos en investigació o confirmats d'infecció de 2019-nCov (coronavirus) ha de portar "un equip de protecció individual per a la prevenció d'infecció per microorganismes transmesos per gotes i per contacte". Aquesta, afegeix el document, inclou "una màscara d'alta eficàcia FFP2, protecció ocular ajustada de muntura integral o protector facial complet, guants i bates impermeables".

Aquest mateix protocol indica el procediment que ha de seguir el personal sanitari davant l'arribada d'un pacient que acudeix a urgències amb sospites de coronavirus. En cas que aquest compleixi el criteri clínic i epidemiològic, cal "col·locar al pacient una màscara quirúrgica i traslladar-lo a una habitació d'aïllament d'urgències".

A continuació, la guia aconsella prendre dues mostres a la persona possiblement afectada i donar avís al departament de microbiologia. Finalment, el sanitari ha de "traslladar el pacient a la unitat d'hospitalització 3 o a una habitació d'aïllament amb pressió negativa".

Pel que fa als criteris que han de complir els pacients per entrar dins aquest protocol, se n'estableixen de dos tipus. D'una banda, els de caràcter epistemològic consisteixen a o bé "haver viatjat a Wuhan, a la Xina, els 14 dies previs a l'inici dels símptomes o bé qualsevol persona que estigui en contacte estret (a menys de dos metres de distància) amb un cas confirmat". D'altra banda, els clínics, determinen que la persona ha de tenir "símptomes clínics compatibles amb una infecció respiratòria aguda greu o febre o antecedents recents de febre i infecció respiratòria aguda".

stats