Societat 09/02/2020

Les autoritats cerquen i analitzen els qui han tingut contacte amb l'infectat per coronavirus a Mallorca

La Conselleria de Salut considera el cas com a lleu i amb poques possibilitats de contagi. L'home ja no en mostra símptomes

Maria Fuster
4 min
El cap de servei d'Epidemiologia de l'hospital Son Espases, Jordi Reina; la directora general de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font; la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i Javier Murillas, cap de servei de Medicina Interna de Son Espases

PalmaLa Conselleria de Salut de les Illes Balears ha informat aquest diumenge que el primer cas de coronavirus detectat a Mallorca és lleu i que la possibilitat de contagi és baixa. Es tracta del pare d'una família d'origen britànic i resident a l'illa, concretament als afores de Marratxí. Els quatre membres de la família estan aïllats des de divendres a l'Hospital Universitari de Son Espases de Palma, però tant la mare com les dues filles han donat negatiu en les proves fetes per detectar el coronavirus. El cap de servei d'Epidemiologia de l'hospital, Jordi Reina, ha assegurat que es tracta d'un cas entre "moderat" i "lleu", perquè l'home només va tenir símptomes forts durant 24 hores i el seu sistema immunològic va fer remetre la infecció.

El pacient afectat va estar en contacte amb una persona infectada de coronavirus -un altre britànic- entre el 25 i el 29 de gener en una estació d'esquí francesa. Amb aquest, ja són dos els casos de coronavirus detectats a l'Estat, després del ciutadà alemany ingressat a l'illa canària de la Gomera.

En una roda de premsa, la directora general de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font, ha informat que la Conselleria de Salut està localitzant les persones que varen tenir més relació -amb contacte directe o a una distància de menys de dos metres- amb l'infectat entre el 29 de gener i l'1 de febrer. L'home ha facilitat per escrit a la Conselleria una llista amb els noms de tothom amb qui hauria pogut tenir contacte durant aquest període. A més, s'estan cercant, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, els passatgers dels dos vols que l'home va agafar quan va tornar d'esquiar: un de Ginebra fins a Barcelona i un altre per arribar a Palma. Les autoritats faran les anàlisis pertinents a tots els qui han tingut contacte directe amb l'infectat durant el període en què podria haver-los contagiat i faran el seguiment de cada cas.

El cap de servei de Medicina Interna de Son Espases, Javier Murillas, ha destacat que l'home infectat va passar a casa seva la major part del temps amb més possibilitats de contagiar algú, mentre que Reina ha remarcat que "la càrrega vírica és baixa i el grau de contagi és baix, ja que està en la fase final". El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha subratllat en una roda de premsa al Ministeri que l'home infectat ja no en mostra símptomes i que té un "bon estat de salut".

Javier Murillas, cap de servei de Medicina Interna de Son Espases

Es repetiran les proves als quatre familiars

Font ha afirmat que els propers dies es repetiran les quatre proves a cada un dels familiars. La dona i les filles restaran a Son Espases, però no hospitalitzades, perquè la més petita, que té deu anys, està molt millor i li ha baixat la febre, encara que continua amb un quadre gripal amb febre i vòmits. El pare continuarà aïllat a l'hospital i fins que la prova no resulti dues vegades negativa no li donaran l'alta mèdica. El doctor Reina ha destacat que es tracta d'un pacient "molt col·laborador", que els ha permès fer un seguiment molt exhaustiu i activar en cada moment el protocol adient. Així, ha llançat un missatge de tranquil·litat: "Ho tenim controlat", ha dit.

La directora general de Salut Pública, Antònia Font, ha reconegut que no tenen informació sobre l'estat de salut de la persona que va contagiar el britànic que viu a Mallorca i també ha remarcat que qualsevol persona que hagi viatjat a la Xina continental en els darrers 14 dies o que hagi estat en contacte amb casos confirmats de coronavirus ha de telefonar al 061 abans de desplaçar-se. Com a recomanacions a la població general, Font ha insistit sobretot que es rentin les mans, i ha assegurat que les mascaretes donen una "falsa sensació de protecció", ja que el contagi és per gotes de saliva, per exemple, o per contacte directe, no per aire.

Simón també ha deixat clar que Son Espases té habitacions i personal preparats per afrontar aquesta situació i que no cal una unitat d'alt nivell d'aïllament, de manera que el pacient no seria traslladat a un altre centre hospitalari. Així mateix, el director ha explicat que, com que l'home es va infectar fora de l'Estat, això descarta que hagi estat un contagi dins el territori espanyol.

Aquest dissabte el cap de servei de Medicina Interna i la primera persona que va atendre la família, Javier Murillas, va explicar que el pare de família havia ingressat a l'hospital "totalment asimptomàtic", que la mare i una de les dues filles tampoc tenien cap símptoma i que es va fer la prova de la grip a l'altra, la que té deu anys, perquè tenia febre. Murillas va explicar que semblava que el pare havia tingut símptomes que podrien ser compatibles amb el coronavirus, però que ja els havia passat.

La Conselleria de Salut ha llançat un missatge de "tranquil·litat i de confiança en la tasca que desenvolupen tots els professionals de la salut i en la feina estreta i coordinada amb el Ministeri de Sanitat". També ha recordat que, davant qualsevol dubte, la població es pot dirigir al servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon.

stats