Societat 12/03/2024

Salut registra 1.117 agressions a personal dels centres sanitaris l'any 2023

Un 35% dels atacants són reincidents

2 min
Una usuària en un centre de salut de les Balears.

PalmaL'IB-Salut va comptabilitzar 2.117 agressions a personal dels centres sanitaris al llarg de l’any 2023. Prop del 95% van ser agressions verbals i el 5% restant van ser físiques, segons dades de la memòria de 2023, elaborada pel Servei de Seguretat dels Professionals del Servei de Salut.

517 atacs van tenir lloc a centres hospitalaris; 544, a centres d’Atenció Primària i 54, a altres dispositius sanitaris. Per categories professionals, el personal d’infermeria i els tècnics en cures auxiliars d’infermeria aglutinen el 50% de les agressions; els metges, aproximadament un 29%, i el personal administratiu, gairebé un 16%.

Juntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el Servei de Salut imparteix cursos de formació als seus professionals amb l’objectiu d’aconsellar-los sobre com actuar en cas d’agressió, assenyala Salut en un comunicat. Aquests cursos estan emmarcats en el programa Interlocutor Policial Sanitari, dissenyat pels ministeris de Sanitat i d’Interior, amb el qual es donen recomanacions per a situacions que es produeixen abans, durant i després de les agressions, com ara retirar de l’abast dels usuaris i pacients els objectes llancívols, disposar de vies de sortida, mantenir la distància de seguretat i parlar amb to pausat en tot moment. Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil insisteixen en la importància de denunciar els agressors, atès que el 35% són reincidents.

27 agressions a metges

Aquestes xifres es coneixen despres que aquest dilluns el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears anunciàs que va registrar 27 agressions a professionals durant el 2023, un 29% més que l'any precedent. D'aquests atacs, se'n varen denunciar 17, amb un 100% de condemnes cap als agressors, ha explicat la gerent del COMIB, Marian Fuster. El 63% dels metges agredits varen ser homes d'entre 36 i 45 anys, i el 37%, dones, mentre que el perfil d'atacant majoritari és el d'un home espanyol d'entre 36 i 45 anys.

Així, la taxa d'agressions a metges de les Balears es va situar en 3,89 per cada 1.000 col·legiats, per damunt de la mitjana estatal, de 2,51. El 26% dels atacs es varen produir en l'àmbit de l'Atenció Primària (7 punts menys que el 2022): el 30%, a hospitals; el 15%, a les urgències d'Atenció Primària; el 7%, a urgències hospitalàries i el 22% restant, en altres contextos. Pel que fa a la titularitat del centre, el 70% dels atacs es varen produir a la sanitat pública, enfront del 72% de l'any precedent. Per altra banda, el 30% restant va ser en centres privats (2% més que l'any anterior). Tots ells es varen produir presencialment, mentre que l'any abans un petit percentatge es produïa per via telefònica.

stats