Societat 26/06/2022

Salut recupera enguany la campanya 'No siguis ase' per prevenir el consum d'alcohol a les festes populars

El Govern convida els ajuntaments a participar-hi

ARA Balears
2 min
Festa de ses Clovelles.

PalmaDesprés de dos anys de pandèmia, el Pla d'Addiccions de les Illes Balears (PADIB), de la Direcció General de Salut Pública i Participació, torna a posar en marxa la campanya 'No siguis ase' per tal de prevenir el consum d'alcohol a les festes populars. La iniciativa recull diferents missatges de conscienciació dirigits a totes les persones que hi participaran i en gaudiran. Així mateix, el Govern fa una crida als ajuntaments perquè s'hi sumin.

Coincidint amb el Dia internacional de la lluita contra l'ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, el PADIB destaca la recuperació d'aquesta iniciativa, dirigida a majors de 18 anys, per conscienciar els adults sobre la importància d'actuar de manera preventiva.

La campanya va destinada als ajuntaments de les Illes, els quals poden demanar l'adhesió al programa i sol·licitar la instal·lació d'una taula de sensibilització durant les festes populars. En aquestes taules, a més d'aportar informació i material gràfic, diversos professionals duen a terme distintes dinàmiques, entre les quals cal destacar la realització de la prova orientativa d'alcoholèmia i l'assessorament en disminució de riscs.

Segons els resultats de les Balears de l'enquesta domiciliària (EDADES 2019/20) que finança la Delegació del govern del Pla nacional sobre drogues i que recull informació de persones entre 15 i 64 anys, l'alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum. D'acord amb l'enquesta, el darrer any un 78,6% ha begut alcohol, un 46,8% ha consumit tabac i un 20,5%, cànnabis. Pel que fa al consum d'hipnosedants amb recepta o sense, la prevalença ha estat d'un 12,7%.

En el cas concret de l'alcohol, el 65,4% n'ha consumit el darrer mes i el 9,5% ho fa diàriament. Entre els que han consumit els darrers 30 dies, la majoria refereix que la raó per fer-ho és perquè anima les festes. Pel que fa al consum intensiu, els darrers trenta dies ho ha practicat el 18,5%.

stats