Societat 16/01/2021

Salut troba 87 casos de covid-19 entre 1.394 persones en el primer dia de cribratge a Eivissa

Els que han donat positiu en test d'antígens s'han fet una PCR per confirmar el diagnòstic

Ara Balears
2 min
Imatge del cribratge massiu a Eivissa, aquest dissabte al poliesportiu Es Paradet.

PalmaLa Conselleria de Salut ha trobat 87 casos de covid-19 entre les 1.394 persones que se n'han fet la prova el primer dia de cribratge massiu a Eivissa ciutat, xifra que suposa un 6,2% de positivitat. Segons ha informat Efe a través de l'Àrea de Salut de les Pitiüses, les persones que aquest dissabte han donat positiu en el test d'antígens s'han fet una prova PCR per confirmar el diagnòstic.

Les proves PCR que s'han duit a terme durant la jornada d'aquest dissabte s'han enviat a Can Misses, on la secció de Biologia Molecular del Laboratori de Microbiologia de l'hospital les analitzarà. A més, algunes de les proves s'han enviat a Son Espases, amb l'objectiu d'estudiar de quina variant provenen els casos detectats i descobrir possibles casos nous de la soca britànica del coronavirus.

L'Àrea de Salut de les Pitiüses ha informat també que durant aquest dissabte s'ha fet el rastreig de contactes dels 87 casos nous de coronavirus detectats amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus a l'illa.

La situació a Eivissa és alarmant. La incidència acumulada és de 1.242 casos per 100.000 habitants, mentre que fa tan sols una setmana era de 347 casos. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques és del 26%. L'hospital de Can Misses, per ara, manté l'activitat quirúrgica, però ha hagut d'activar el pla de contingència per ampliar els llits de crítics.

Ara com ara el centre té ocupats 13 dels 15 llits d'UCI disponibles per a pacients amb coronavirus. A més, disposa de 7 llits més per a pacients crítics no covid-19, dos dels quals ja estan ocupats. Fonts de l'hospital expliquen que aquesta disponibilitat es podria gairebé triplicar, fins a arribar a un total de 44 unitats: 33 per a persones contagiades i 11 per a la resta.

Durant la primera jornada del cribratge massiu a l'illa, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha visitat el punt on es feien les proves i ha remarcat que, davant la situació de risc extrem a l'illa, "només s'ha de fer el mínim: garantir l'escola oberta, anar al lloc de feina i anar a comprar l'indispensable".

L'operatiu té lloc al poliesportiu Es Pratet, que ha obert les portes a les 9 h del matí amb una llarga coa formada per desenes de persones, que han anat accedint a l'interior del recinte, amb prioritat de les persones grans, dependents i amb mobilitat reduïda. Dins, s'han instal·lat deu línies de prova simultània i unes 150 cadires perquè puguin esperar els ciutadans.

El cribratge massiu es durà a terme fins dijous que ve, 21 de gener. Durant la jornada d'aquest diumenge es duran a terme els tests d'antígens als residents dels barris del Soto, la Capelleta, Puig dels Molins, Eixample, la Colomina, es Clot, la Real, la Joveria, Can Misses i Cas Mut. Les previsions de la Conselleria de Salut és que diàriament es duguin a terme més de 1.000 proves.

stats