Societat 24/01/2023

Salut no troba psicòlegs clínics per a l'Atenció Primària

La Conselleria vol implantar aquesta figura a 27 centres de salut, però per ara només se n'han incorporat tres

2 min
Una persona a la consulta del psicòleg en una imatge d’arxiu.

Palma"Ara mateix els psicòlegs clínics són una rara avis, molt difícils de trobar", assegura el coordinador autonòmic de Salut Mental de les Balears, Oriol Lafau. Tant és així que la manca d'aquests professionals —tant a les Illes com a l'Estat— està complicant la seva implantació a l'Atenció Primària illenca.

El Pla estratègic de salut mental 2016-2022 de la Conselleria preveia incorporar psicòlegs clínics als centres de salut. Segons Lafau, la intenció és estendre aquesta figura a 27 centres, però per ara només se n'han contractat tres; a Santa Catalina i Son Gotleu de Palma, i a Campos. "El problema és que no n'hi ha, no podem obrir places perquè no es cobririen", assegura el psiquiatre. Així, "n'anirem incorporant a mesura que n'anem trobant", afegeix.

Per poder fer feina a l'àmbit públic, els professionals han de tenir l'especialitat en psicologia clínica, a què accedeixen a través de les proves de Formació Sanitària Especialitzada. A escala estatal, el Ministeri de Sanitat treu al voltant de 200 places, de les quals menys cinc o menys solen ser a l'Arxipèlag —enguany varen ser 231 places i 4.079 aspirants.

"Aixo és molt poc perquè realment no es cobreixen les necessitats que hi ha", apunta el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de les Balears, Javier Torres, que assegura que estan treballant amb el Departament de Salut "per mirar de trobar una solució i la ciutadania no quedi desatesa".

El psicòleg creu que la Conselleria podria valorar altres fórmules, com ara reservar els especialistes en psicologia clínica per a les patologies importants i contractar psicòlegs que no tenen l'especialitat, però sí el màster en Psicologia General Sanitària "per atendre aquelles patologies que no siguin de gran envergadura" com ara l'atenció al dol o les crisis d'ansietat.

Alerta per als infants i joves

Torres posa èmfasi en la salut mental dels infants i joves, i alerta de l'augment de les autolesions i la ideació suïcida en les edats més primerenques. "És molt preocupant", valora. A les Balears, Salut estima un increment del 30% els dels intents de suïcidi entre infants i joves des de la pandèmia. A més, calcula que un 17% dels menors de 18 anys tenen diagnosticat algun trastorn mental, i en el 80% es consideren lleus.

stats