Pressupostos 2024
Societat 15/11/2023

Salut invertirà 22 milions per reduir les llistes d'espera l'any 2024

L'IB-Salut disposarà de 2.275 milions d'euros, 82 més que l'any anterior i el 96% del pressupost total de la Conselleria

ARA Balears
3 min
Hospital de Son Espases

PalmaLa Conselleria de Salut destinarà 22 milions a reduir les llistes d'espera durant l'any 2024, segons ha exposat la consellera Manuela Garcia, que ha comparegut en comissió al Parlament per explicar el pressupost del departament que dirigeix. Aquesta inversió, ha explicat, s'emmarca en l'aposta "ferma i decidida" del Govern per "millorar l'Atenció Primària", a la qual es destinaran 620,8 milions d'euros, un 9% menys que l'any precedent. En total, Salut disposarà d'un pressupost de 2.354,4 milions, un 5,1% més i 113 milions. "Aquest pressupost no només blinda el pressupost sanitari, sinó que l'incrementa", ha dit García. L'IB-Salut, com cada any, se'n durà el tros més gran del pastís del pressupost, amb 2.275 milions, 82 més que l'any anterior i el 96% del capital de la Conselleria.

La principal aposta de Salut ha estat la creació de la Direcció General de Salut Mental, a la qual es destinaran 5,2 milions d'euros. D'aquest, Garcia ha destacat que se'n dedicaran 260.000 a la lluita contra les tendències suïcides i a donar suport als familiars; a la formació en salut mental en l'àmbit educatiu i sanitari (79.900 euros) o 145.000 a l'atenció mental dels sanitaris, entre d'altres. Així mateix, 225.000 euros seran per millorar les infraestructures de les Unitats de Conductes Addictives (UCA). Es reformarà l'UCA Jove i s'adquiriran màquines de dispensació de metadona, ha assegurat García.

1 euros de cada 2, per pagar nòmines

La Fundació de Banc de Sang i Teixits "cerca l'equilibri pressupostari", ha dit Garcia. S'hi destinaran 12,8 milions d'euros. Els objectius de l'organisme són "modernitzar la institució en l'àmbit informàtic, disposar d'una Seu Electrònica, posar els fonaments per crear la Unitat de Plasma i completar el Pla de Contingència". La consellera també ha anunciat que l'any vinent "s'implementarà l'Estratègia de Càncer de les Illes Balears, i es pretén iniciar el nou programa de sceening de càncer de cèrvix, com també potenciar la resta de cribatges", entre altres noves carteres de serveis. Durant l'any 2024 també es crearan les especialitats de Medicina d'Urgències i Emergències, "i es començaran els passos necessaris per acreditar-ne les unitats docents".

Dintre del pressupost de l'IB-Salut, l'any 2024 les despeses de personal arribaran als 1.067 milions d'euros, fet que suposa que 1 euro de cada 2 serà per pagar nòmines dels 20.000 sanitaris en actiu. Precisament, en l'àmbit salarial, García s'ha compromès a reactivar el complement de carrera professional, "congelat des del 2018". L'import destinat a salaris creix 43,5 milions d'euros, que principalment es destinaran als programes de captació i fidelització de professionals i també a l'estabilització d'interins. Als complements per als destinats a places de difícil o molt difícil cobertura s'hi aportaran 6,2 milions d'euros.

91 milions per al complex sanitari de Son Dureta

Pel que fa a les inversions, Salut proposa destinar 134, 2 milions d'euros a diferents projectes. D'aquests, 91 seran per començar la construcció del nou complex sanitari de Son Dureta; 11,4 per reformar l'Hospital Verge del Toro de Menorca i 30 milions d'euros per executar el Pla Director de l'Hospital de Manacor, "amb l'objectiu de duplicar la superfície actual, amb un nou edifici d'ús ambulatori i un nou bloc d'ús quirúrgic i obstètric". Així mateix, es preveu que s'acabi la construcció dels centres de salut de Nuredduna (Artà), i les UBS de Montuïri, Sant Joan i Santa Margalida i que es comencin les obres dels centres de Salut de Pollença i Son Ferriol.

El pressupost, desglossat per gerències, mostra que l'Hospital de Son Espases rebrà 501 milions; el de Son Llàtzer, 238,8 milions; Manacor, 123, i Inca, 93,8 milions. La gerència d'Atenció Primària de Mallorca comptarà amb 202,4 milions i l'àrea de Salut d'Eivissa, amb 172,7 milions. En aquest darrer cas, l'increment, d'11 milions té la seva causa en la inversió per captar nous professionals i també a les noves places MIR. L'àrea de Salut de Menorca, rebrà 118,9 milions i el 061, tindrà una dotació pressupostària de 26,2 milions.

"Un pressupost continuista"

La diputada socialista Patrícia Gómez, i exconsellera de Salut amb el Pacte, ha ironitzat i també qüestionat el pressupost del PP. "Sembla un pressupost molt continuista, amb una memòria copiada de la nostra, que no hem d'oblidar que no deixa de ser la declaració intencions polítiques. No ho devíem fer tan malament", ha dit. "Cert, hi ha una pujada en el pressupost, el pugen 113, i nosaltres el vàrem pujar 213 milions l'any passat. Això demostra que les partides són insuficients per donar suport a la població després de la pandèmia. A l'IB-Salut la dotació només augmenta 80 milions, i nosaltres també la vàrem pujar molt més. Veiem que la sanitat, per tant, perd protagonisme en el conjunt del pressupost".

stats