Societat 09/02/2022

Salut farà cas del Consell Consultiu i no aplicarà el Codi Penal per sancionar sanitaris

El departament de Patricia Gómez està treballant en un nou decret que regularà el règim disciplinari del personal

ARA Balears
1 min
Infermeres i metges afronten el fred esgotats i en alerta

PalmaL'IB-Salut està treballant en un nou decret que regularà el règim disciplinari del personal sanitari. En l'esborrany del projecte, l'article 3 preveia aplicar el Codi Penal per sancionar els professionals, però el Consell Consultiu de les Illes Balears va dictaminar que aquest article s'havia d'eliminar perquè el considerava inconstitucional. Finalment, el Servei de Salut ha decidit suprimir l'article, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears.

Fonts de Salut recorden que el dictamen del Consell no és vinculant, però sí que era obligatori sol·licitar-lo. A més, asseguren que el decret encara s'està elaborant i que, per tant, hi pot haver més modificacions. En concret, l'article que s'eliminarà del decret establia que "en tot allò que no previnguin les normes anteriors és aplicable la legislació autonòmica general sobre funció pública" i també, "supletòriament, les normes corresponents del Codi Penal, sempre que siguin compatibles amb la naturalesa i finalitat del règim disciplinari.

En aquest sentit, el Consell Consultiu també recordava en el seu dictamen que hi ha un marc sancionador a escala estatal, dins l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels serveis de salut. "En l'article 71 de potestat disciplinària, ja garanteix el dret fonamental a la legalitat de les infraccions i sancions", exposa aquest òrgan.

L'esborrany del projecte assegura que, pel que fa al procediment disciplinari, l'Estatut Marc "es limita a recollir unes regles molt generals, excepte pel que fa a les mesures provisionals", i remet en la resta al procediment que puguin establir les diferents administracions públiques.

stats