Societat 22/09/2021

Salut dona per acabada la cinquena onada de covid-19 a les Balears i ja espera la sisena

La Conselleria es manté alerta per l'impacte que pugui tenir l'inici del curs a les escoles, on hi ha un alt nombre de persones sense immunitzar

2 min
Gent caminant per Palma amb mascareta

PalmaLa Conselleria de Salut considera que la cinquena onada de coronavirus a les Illes Balears ha arribat al seu final. El portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha explicat que ara "entram en una altra fase d'interones", amb una incidència semblant a la que hi havia a final de juny: al voltant dels 114 casos per 100.000 habitants. La diferència és que llavors ja es començava a veure un increment dels contagis, mentre que ara la situació és la contrària. "Encara ens queda molta incidència per baixar", ha afirmat Arranz, tot recordant que a principi de juny les Illes tenien una incidència a 14 dies de 40 casos per 100.000 habitants.

El portaveu ha avançat que, efectivament, hi haurà una altra onada, "però encara és difícil saber quant". Això sí, l'alt percentatge de població vacunada hauria de fer-la més suau: amb menys casos i més lleus. Un dels factors que determinaran si s'enfila una altra vegada la corba és l'inici del curs escolar, on hi ha un nombre alt de persones no vacunades –tots els menors de 12 anys. En aquesta línia, Arranz ha titllat de "previsible" un increment dels casos que es podria donar a final de setembre o principi d'octubre.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

L'altre factor que hi influeix és l'ús dels interiors en la restauració, on es relaxen les mesures de protecció individual. Cal remarcar que, ara com ara, els indicadors epidemiològics a l'Arxipèlag estan controlats. A banda de la reducció sostinguda de la incidència acumulada, la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques ha estat d'un 2,03% la darrera setmana, per davall del llindar del 3% a partir del qual la Unió Europea qualifica els països de risc alt. Quant als casos actius, se'n registren 1.657 (75 menys que ahir).

En les darreres 24 hores, Salut ha notificat 5 morts més per covid-19 i ha detectat 42 noves infeccions: 32 a Mallorca, 4 a Menorca, 4 més a Eivissa i 2 a Formentera. A les residències de gent gran, 43 usuaris i 19 treballadors continuen amb contagi actiu. Els geriàtrics que tenen brots en actiu són Bonanova i Borenco a Mallorca i Cas Serres a Eivissa. Així mateix, els hospitals de les Illes atenen 105 pacients amb coronavirus a planta i 39 a l'UCI. Les unitats de crítics es mantenen en risc mitjà, amb una ocupació de l'11,4%. L'Atenció Primària fa el seguiment de 1.675 persones.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats