Societat 01/01/2021

Salut descarta, per ara, permetre a les farmàcies fer tests d'antígens

El Ministeri deixa la competència a les comunitats, però mai s'ha de fer la prova a demanda dels ciutadans, sinó en cribratges selectius

E. N.
1 min
Una farmàcia de Palma.

PalmaEl Govern balear no preveu, de moment, permetre a farmàcies fer tests d'antígens, segons han confirmat aquest divendres fonts de la Conselleria de Salut a l'ARA Balears. "Nosaltres ens acollim a allò que dicti el Ministeri de Sanitat i, de moment, no ho aconsella", asseguren les mateixes fonts.

El ministre, Salvador Illa, va respondre dijous a la petició de la comunitat de Madrid per fer tests ràpids a farmàcies i va afirmar que aquesta és una competència de les comunitats autònomes, segons va informar Efe. Així i tot, Illa va recordar en la carta enviada al conseller madrileny, Enrique Ruiz Escudero, que els tests ràpids només són recomanables per a persones simptomàtiques, contactes estrets i persones sense símptomes en zones d'alt risc epidemiològic i de transmissió.

En aquesta línia, el ministre va descartar clarament "la prova a demanda per a qualsevol ciutadà", i va remarcar que l'ús per part de les farmàcies d'aquesta prova diagnòstica s'hauria d'aplicar "dins el context d'un programa de Salut Pública" i com a part "d'una actuació de cribratge poblacional selectiu".

El Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears ha oferit a la Conselleria una col·laboració per fer aquests tests ràpids als seus centres "amb un pla coordinat i segur a desenvolupar amb l'Administració". Per part de Salut, defensen que ara com ara l'Arxipèlag té prou capacitat per fer proves a totes aquelles persones a qui pertoca segons el protocol, que són gent amb símptomes o contactes estrets. "Fins i tot anam més enllà i fem cribratges poblacionals, cribratges periòdics a residències i els controls que es fan als ports i aeroports", subratllen.

stats