Societat 16/10/2020

Salut allarga una setmana més les restriccions a Eivissa

Javier Arranz assegura que és una decisió "prudent", tenint en compte que la tendència a la baixa dels contagis s'ha estabilitzat la darrera setmana

Elena Navarro
2 min
El portaveu de Salut, Javier Arranz.

PalmaLa Conselleria de Salut ha decidit allargar una setmana més les restriccions a l'illa d'Eivissa, ha informat aquest divendres el portaveu Javier Arranz. Malgrat que la incidència de casos positius a la ciutat d'Eivissa s'ha reduït de manera important, Arranz ha explicat que en la darrera setmana "s'han estabilitzat i val la pena remarcar que ens preocupa". En aquest sentit, ha defensat que "és una decisió prudent", tenint en compte que "hi ha altres zones del país que s'han estabilitzat i hi han tornat a augmentar els casos". "Esperam que vagi descendent i ens permeti poder recomanar canvis", ha exposat.

En concret, el 30 setembre la taxa d'incidència acumulada de 14 dies a la ciutat d'Eivissa era de 554 per 100.000 habitants, mentre que ara és de 289 casos per 100.000 habitants. A Sant Antoni ha passat de 178 a 152, a Santa Eulària de 165 a 102, a Sant Joan de 156 a 93 i a Sant Josep de 145 a 69 casos per 100.000 persones. Arranz ha previst que en una setmana més potser es podria baixar la incidència de l'illa a uns 140 o 160 casos. Quant a la taxa de positivitat, a l'illa ha passat en els darrers 14 dies d'un 8,3 a un 5,9, i a la ciutat d'11,3 a 6,7. A Sant Antoni és on es manté més estable, on ha passat del 6,8 i 6,2.

El portaveu ha matisat que aquesta estabilització en la reducció dels contagis no només es dona a Eivissa, sinó també a Mallorca, on ara per ara la incidència és d'uns 130 casos per 100.000 habitants. "És una xifra massa alta per considerar que l'estabilitat és bona", ha valorat Arranz. A més, ha avançat que en els pròxims dies es podran dictar noves mesures amb vista a dates assenyalades que poden generar reunions socials, com ara Tots Sants. També ha anomenat possibles cribratges a poblacions "molt més específiques" i també mesures positives per a alguns sectors econòmics.

Pel que fa el cribratge a Eivissa, hi han acudit gairebé 1.000 persones i la taxa de positivitat ha estat d'un 3%. En el cas de la cerca activa de persones positives, sigui perquè són simptomàtiques o per contactes estrets, aquesta taxa ascendeix al 6%. Arranz ha tornat a mencionar el semàfor que està acordant la Unió Europea per avaluar de manera homogènia l'avanç de la pandèmia als diferents països. Ara mateix, les Balears encara estarien en vermell, i és un objectiu arribar al groc (que suposa estar per sota dels 50 casos per 100.000 habitants) i, en el millor dels casos, al verd (menys de 25 casos). "Podem arribar-hi? Evidentment. És la intenció, tenint en compte que la indústria principal és el turisme", ha subratllat.

Per acabar, també ha apuntat que el govern espanyol està treballant en un sistema similar a l'europeu. En aquest sentit, Arranz ha avançat que potser en els propers dies vindran "mesures recomanades" per l'executiu central. "Veurem com aquestes es consensuen dins de les comunitats autònomes", ha conclòs.

stats